Există persoane care, pentru a-şi spori volumul masei musculare, dar şi pentru creşterea apetitului, frecventează sălile de gimnastică. Efectele obţinute în urma practicării exerciţiilor fizice, precum scăderea concentraţiei colesterolului în sânge şi a tensiunii arteriale, încetinirea sau chiar oprirea eliberării hormonilor ce induc apariţia stresului, o întărire a sistemului imunitar şi o poftă de mâncare, pot rezulta însă şi în urma unor hohote sănătoase de râs.
Cercetătorii americani au întreprins recent un studiu referitor la efectele râsului asupra apetitului. Specialiştii au apelat la un eşantion alcătuit din 14 voluntari cărora le-au măsurat concentraţia unor hormoni înainte şi după vizionarea unor videoclipuri relaxante sau pline de umor. Cercetătorii şi-au manifestat interesul, în special, faţă de nivelul a doi hormoni: ghrelina, care este produsă de stomac şi sporeşte apetitul, şi leptina, produsă în straturile de grăsime ale organismului, care are rolul de a suprima senzaţia de foame.
REACŢII DIFERITE
Concentraţia hormonilor care influenţează pofta de mâncare nu a suferit modificări substanţiale în timp ce subiecţii urmăreau o serie de imagini triste ce redau primele 20 de minute din filmul "Salvaţi soldatul Ryan". Variaţiile au început însă să apară după ce subiecţii au urmărit secvenţe cu actori de comedie sau scene din filme comice. Nivelul hormonilor s-a modificat ca şi cum persoanele respective ar fi fost angrenate în efectuarea unor exerciţii fizice moderate. De exemplu, concentraţia de ghrelină a crescut, iar cea de leptină a scăzut, fenomene ce indicau o posibilă creştere a poftei de mâncare. Nivelul redus de leptină putea fi tradus prin faptul că organismul nu atingea starea de saţietate. Potrivit cercetătorului Lee Berk, de la Universitatea Loma Linda din California, recentul studiu a relevat faptul că răspunsul organismului la "accese repetate de râs" este asemănător celui obţinut în cazul efectuării repetate a unor exerciţii fizice.