x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Războiul stelelor / Navetele Soiuz pleacă din nou în Cosmos

Războiul stelelor / Navetele Soiuz pleacă din nou în Cosmos

14 Mai 2009   •   00:00
Războiul stelelor / Navetele Soiuz pleacă din nou în Cosmos

De pe poligonul Centrului Spaţial Kourou, Guyana Franceză, vor decola în decembrie primele două navete ruseşti Soiuz - ST. Vehiculele, modernizate, vor ajunge la centrul spaţial în luna septembrie, a anunţat Centrul Progres Samara.



Conform rian.ru, primul test cu un astfel de vehicul spaţial modernizat este programat pentru decembrie 2009, după cum a indicat directorul Agenţiei federale spaţiale ruse (Roskosmos), Anatoli Perminov: "Vom face tot posibilul ca lansarea să fie un succes. Partenerii noştri francezi au confirmat luna decembrie pentru primul test, iar lucrările se derulează conform calendarului stabilit. Specialiştii din insula Kourou au asamblat deja sistemul de transport care să permită aducerea navetei Soiuz-ST la punctul de lansare şi instalarea ei în poziţie verticală"..

Programul "Soiuz de la Centrul spaţial din Guyana" reprezintă o prioritate pentru cooperarea spaţială ruso-europeană. Proiectul Kourou, pentru care Agenţia Spaţială Europeană şi-a dat acordul în 2005, este estimat la 334 milioane de euro. Agenţia europeană asigură o mare parte din fondurile necesare, în timp ce Roskosmos este responsabilă de asigurarea rachetelor şi a infrastructurii la sol. Apropierea de ecuator a insulei Kourou va permite navei modernizate să suporte o mai mare sarcină decât celelalte versiuni ale rachetei care sunt lansate din nordul Rusiei şi din Kazahstan.

×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica