x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă RO în spaţiul Cosmic

RO în spaţiul Cosmic

de Delia Zahareanu    |    09 Ian 2008   •   00:00

Momentul cel mai spectaculos al prezenţei româneşti în spaţiul cosmic, aşa cum a fost înregistrat de istoria recentă, este cel al zborului în orbită al cosmonautului român Dumitru Prunariu, pe data de 14 mai 1981.

 

 

 

Momentul cel mai spectaculos al prezenţei româneşti în spaţiul cosmic, aşa cum a fost înregistrat de istoria recentă, este cel al zborului în orbită al cosmonautului român Dumitru Prunariu, pe data de 14 mai 1981. Însă ceea ce se cunoaşte mai puţin este că România, în acel moment, nu era deloc în “zorii” visului său spaţial. Dimpotrivă. În numărul acesta, ZOOM vă propune o introducere în culisele mai puţin cunoscute ale celor care s-au născut în România şi au ajuns să furnizeze idei strălucite prin discipolii lor Administraţiei Spaţiale Americane (cazul lui Herman Oberth) sau care au rămas în România după 1989 şi au preferat să dea piept cu morile de vânt spaţiale din această ţară şi să continue aici cercetările spaţiale. Este vorba despre grupul constituit sub egida ARCA, la Râmnicul-Vâlcea.

 

 

Materialul scris de Vasile Surcel fixează clar reperele prezenţei româneşti în cercetarea spaţială, atât la nivel mondial, cât şi la nivel local. Herman Oberth, visătorul născut la Sibiu, la cinci veacuri depărtare de străbunicul său spiritual, guardul de artilerie Conrad Haas, care scria în secolul al XVI-lea despre tehnica utilizării rachetelor, a avut lucrări considerate fundamentale în ceea ce priveşte rachetele interplanetare.

Istoria implicării românilor în cercetările spaţiale sau în partea practică, aceasta însemnând construcţia de rachete, nu se reduce însă la Herman Oberth sau la grupul de la Râmnicu-Vâlcea. Vizionari precum Al.C. Vissarion, Dumitru I. Mangeron sau Gheorghe Botezatu au semnat lucrări de calcule fundamentale pentru cercetările spaţiale internaţionale. Se crede chiar că lucrările matematicianului Gheorghe Botezatu au permis specialiştilor americani să efectueze calcule de mare precizie pentru misiunile spre Lună ale programului Apollo, acest fapt fiind recunoscut chiar de NASA. Iar cu grupul ARCA de la Râmnicu-Vâlcea, România se poate mândri că a avut prima rachetă funcţională care s-a ridicat spre cer, în testele de la poligonul militar de la Capul Midia, participând totodată la prestigioasa competiţie internaţională destinată activităţilor spaţiale destinate amatorilor, “X-prize”.

 

 

Aşadar, Dumitru Prunariu nu este singurul român în spaţiu. Chiar dacă nu fizic, o tradiţie întreagă a cercetărilor şi a practicii româneşti l-a acompaniat din umbră pe singurul român care a văzut albastrul Mării Negre din spaţiul cosmic.

 

×
Subiecte în articol: editorial