x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Robert Koch:Premiul Nobel pentru Medicina 1905

Robert Koch:Premiul Nobel pentru Medicina 1905

27 Dec 2007   •   00:00

Robert Koch s-a dovedit a fi un copil precoce. La vărsta de 5 ani, şi-a anunţat părinţii că a invăţat să citească singur, cu ajutorul unui ziar. Se pare că această intămplare avea să prezică inteligenţa şi perseve­renţa de care a dat dovadă in intreaga sa carieră ştiinţifică.

Robert Koch s-a dovedit a fi un copil precoce. La vărsta de 5 ani, şi-a anunţat părinţii că a invăţat să citească singur, cu ajutorul unui ziar. Se pare că această intămplare avea să prezică inteligenţa şi perseve­renţa de care a dat dovadă in intreaga sa carieră ştiinţifică. Incă din gimnaziu şi-a dezvoltat o pasiune pentru biologie şi călătorii.

 

STUDII. După absolvirea liceului din Clausthal, Koch a studiat medicina la Universitatea din Gottingen, unde a invăţat anatomia in cursurile profesorului Jacob Henle. Influenţat de găndirea lui Henle, Koch a publicat, in 1840, o lucrare pe tema bolilor infecţioase cauzate de organisme parazite. In 1866, a plecat la Berlin pentru studii, unde a intrat in contact cu ideile profesorului Rudolf Virchow. In 1867, se stabileşte la Rackwitz, unde trece şi examenul de ofiţer medical districtual, după care se inrolează voluntar in războiul fraco-prusac. Timp de opt ani a fost ofiţer medical al districtului Wollstein, unde şi-a efectuat şi cercetările in ceea ce priveşte bacilul antraxului. Din cauza lipsei banilor şi a lipsei de instrumente medicale, Koch şi-a efectuat cercetările in propria casă, cu un microscop primit din partea soţiei sale şi cu instrumente procurate prin mijloace proprii.

 

RECUNOAŞTERE. Robert Koch a primit recunoaşterea ştiinţifică din timpul vieţii. Pe lăngă premiul Nobel a primit titluri de membru onorific al Universităţilor din Bologna şi Heidelberg, a devenit cetăţean de onoare al oraşelor Berlin, Wollstein şi Clausthal. A fost decorat cu Ordinul Coroanei Germane, Marea Cruce a ordinului german Vulturul Roşu şi alte ordine din partea Rusiei şi Turciei.

 

Tatăl bacililor

Robert Koch a fost laureat al Premiului Nobel in anul 1905 pentru descoperirile sale in ceea ce priveşte bacilii care cauzează tuberculoza. Totuşi, Koch şi-a inceput cercetările pe bacilii de Antrax. A efectuat diverse experimente pe animale in timp ce lucra in Wollstein. Din cauza lipsei de bani şi de materiale toate cercetările au fost făcut de Koch acasă. Bacilul antraxului fusese descoperit inainte, insă Robert Koch a fost cel care a descoperit că bacilul este agentul care produce boala. După aceste descoperiri, işi continuă munca in domeniu, dezvoltă noi metode de cultură şi pune bazele tehnicii de colorare a bacteriilor, prin care acestea sunt mai uşor de identificat. In 1891, reuşeşte să creeze prima formă inactivă a bacilului tuberculozei pe care o denumeşte tuberculină. La Congresul Internaţional al Tuberculozei, Koch declară că bacilii care provoacă tuberculoza la om şi la animale nu sunt identici. Această declaraţie provoacă valuri in lumea medicală, dar cu timpul s-a dovedit a fi adevărată.

 

Rezistent

Tuberculoza este o maladie infecţioasă produsă de micorbacteria tuberculozei numită şi bacilul Koch. Acest bacil işi păstrează proprietăţile la uscare, congelare şi după prelucrarea cu alcool. Desco­pe­ri­rea agentului patogen al tu­ber­­culozei a făcut posibilă dezvoltarea me­dicamen­te­lor pentru stoparea bo­lii care, netra­ta­tă, poate duce la deces.

 

 

CV:

Data naşterii: 11 decembrie 1843

Locul naşterii: Clausthal, Germania

Carieră:

1867 - a devenit asistent la Spitalul General din Hamburg;

1880 - este numit membru al Biroului Imperial al Sănătăţii;

1882 - publică un studiu despre bacilul tuberculozei, metode de cultură şi de identificare a acestuia;

1885 - director al Institutului German de Igienă din Berlin.

1905 - Premiul Nobel pentru Medicină

27 mai 1910 - moare la Baden-Baden in Germania.

×
Subiecte în articol: zoom pe nobel koch