x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă RoboCop in acţiune!

RoboCop in acţiune!

31 Aug 2007   •   00:00

Eroul justiţiar al cunoscutelor pelicule purtănd marca "Made in Hollywood" e pe cale să părăsească ecranul pentru a intra in realitate, dar versiunea reală va măsura circa 1 metru inălţime şi va purta un pistol cu şocuri electrice.

"Viu sau mort, vii cu mine!" e replica eroului principal al filmelor din seria "RoboCop"


Eroul justiţiar al cunoscutelor pelicule purtănd marca "Made in Hollywood" e pe cale să părăsească ecranul pentru a intra in realitate, dar versiunea reală va măsura circa 1 metru inălţime şi va purta un pistol cu şocuri electrice. Două companii americane conlucrează pentru a produce un robot ce va fi dotat cu un "taser", un controversat dispozitiv electronic ce are rolul de a imobiliza suspecţii. Specialiştii construiesc roboţi asemănători cu aparatele de detecţie folosite de membrii echipelor antiteroriste. Aceştia vor fi dotaţi cu camere de luat vederi şi microfoane şi vor fi trimişi in zonele de conflict pentru a-i "linişti" pe indivizii recalcitranţi care fac probleme.

Noii "oameni ai legii electronici" au dat naştere deja multor controverse, numeroşi specialişti neezitănd să-i compare cu roboţii folosiţi in filmele din celebra serie "Terminator" care omorau oameni. Poliţiştii scoţieni şi-au botezat noul "coleg de muncă" K 9 cu taser. Acesta imobilizează suspecţii, trăgănd in direcţia lor "săgeţi" şi ulterior emiţănd un puternic curent electric prin fire metalice speciale ataşate săgeţilor.

Â

Arme. Firmele producătoare vor expune in scurt timp "roboţii cu arme neutralizatoare", sperănd ca aceştia să fie achiziţionaţi de poliţie şi de firmele de securitate. Dispozitivele vor fi acţionate cu ajutorul unui panou de comandă ce cuprinde un ecran pe care persoana care comandă robotul va putea vedea ce "vede" acesta. Pupitrul de comandă este portabil şi poate fi manevrat de un poliţist aflat intr-o dubă sau care acţionează sub acoperire.

Robotul se poate indrepta spre un suspect, ce se ascunde intr-o casă şi, la nevoie, poate folosi propriile "picioare" pentru a depăşi diferite obstacole sau a urca scările. El poate fi trimis şi in zone de conflict, unde suspecţii se luptă, şi poate inlocui un poliţist. Un robot se poate apropia de un suspect şi-l poate neutraliza de la o distanţă de 10 metri. Roboţii pot "patrula" pe zidurile inchisorilor sau pot urmări demonstraţiile poliţiştilor. "Roboţii-santinelă" pot fi trecuţi pe "modulul de somn" pentru a-şi conserva energia timp de mai multe zile, putănd fi insă "treziţi" de producerea unui zgomot suspect sau de apropierea unui intrus.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă