x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Roboţi în loc de telecomandă

Roboţi în loc de telecomandă

de Jurnalul National    |    03 Apr 2008   •   00:00

Compania japoneză Toshiba a prezentat un model nou de robot inteligent domestic, care poate înţelege ce i se cere când o persoană îi spune să închidă televizorul sau să schimbe canalul.

Compania japoneză Toshiba a prezentat un model nou de robot inteligent domestic, care poate înţelege ce i se cere când o persoană îi spune să închidă televizorul sau să schimbe canalul. Botezat ApriPoco, robotul de 21 de centimetri înălţime este dotat cu o funcţie de interpretare semantică şi poate învăţa cuvinte noi folosite pentru prima dată de oameni pentru a-i da comenzi. Robotul îşi poate chestiona proprietarul când acesta din urmă utilizează telecomanda, pentru a învăţa în felul ăsta ce are de făcut când va fi folosit în locul telecomenzii. ApriPoco funcţionează şi într-un mediu zgomotos, fiind echipat cu un senzor de distanţă care îi permite să ia în considerare mesajele primite pe anumită rază şi un senzor infraroşu care îi va permite să controleze nu numai televizorul, dar şi alte echipamente dotate cu un astfel de senzor. În viitor, cercetătorii intenţionează să facă posibilă controlarea acestui robot de la distanţă, prin intermediul internetului.


Dădaca-robot pentru amuzamentul copiilor

Părinţii care au nevoie de un supraveghetor pentru copii cât timp ei sunt ocupaţi pot renunţa la interviurile pentru angajarea unei dădace şi pot opta pentru un robot care să îndeplinească acest rol. Înalt de un 1.4 metri, robotul îi recunoaşte pe copii după nişte insigne speciale pe care aceştia trebuie să le poarte şi poate vorbi cu ei, deşi vocabularul său este încă destul de limitat. Maşina-dădacă îşi poate folosi unul din ochi pe post de proiector al fotografiilor pe care le face cu celălalt ochi.    

 

Frica de a rămâne fără reţea

Aproximativ 53% dintre utilizatorii de telefoane mobile suferă de frica de a nu avea acces la o reţea de telefonie mobilă, botezată nomofobie, potrivit unui studiu preluat de dailymail.co.uk, bărbaţii fiind mai afectaţi decât femeile de această nouă fobie. Principalul motiv al dependenţei de telefonul mobil îl reprezintă nevoia de a rămâne în contact cu familia şi prietenii.
 


×
Subiecte în articol: zoom it