x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Scrie, să scapi de kilograme

Scrie, să scapi de kilograme

de Alexandra Vacaroiu    |    23 Aug 2008   •   00:00

Descoperă care sînt produsele care adaugă calorii regimului tău sau unde se ascund caloriile în mîncarea obişnuită. Notează ce mănînci, calculează caloriile şi observă rezultatele obţinute.



Descoperă care sînt produsele care adaugă calorii regimului tău sau unde se ascund caloriile în mîncarea obişnuită. Notează ce mănînci, calculează caloriile şi observă rezultatele obţinute.

Ţine un jurnal şi observă cum vei slăbi mai uşor! Aceasta este concluzia la care au ajuns doi experţi de la Centrul de Cercetare a Sănătăţii Kaiser din oraşul american Portland. Să pui mîna pe creion, stilou sau pix e la fel de util ca renunţarea la o masă copioasă. Aproximativ 1.700 de americani obezi au fost de acord să recurgă, în cadrul unui proiect, la o dietă sănătoasă, dar două treimi dintre aceştia şi-au notat într-un carneţel ceea ce au consumat zilnic şi au pierdut patru kilograme şi au scăpat de mai multă grăsime. Jurnalul îi ajută pe oameni să vadă din ce produse vin extracaloriile şi, de asemenea, unde se află ascunse caloriile în mîncarea obişnuită. De exemplu, o chiflă. Pentru Julie Satterwhite, o femeie în vîrstă de 46 de ani, care s-a luptat foarte mult cu kilogramele în plus, chifla "e mult mai ridicată în calorii decît pare". Julie a reuşit, în final, să piardă 25 de kilograme cu ajutorul... jurnalului. "A avut un impact foarte mare. Dacă mă duceam în bucătărie să iau o prăjitură, mă gîndeam de două ori la ceea ce urma să fac".

Karen Donato, unul dintre coordonatorii studiului, crede că unul dintre marile efecte ale jurnalului este acela că îi poate face pe oameni să-şi dea seama cînd mănîncă de plictiseală sau din cauza stresului. "Mulţi mănîncă la serviciu, în condiţii de stres, fără să se gîndească la asta", spune ea. Notarea consecventă a alimentaţiei cotidiene "te poate ajuta să eviţi caloriile nedorite. Majoritatea oamenilor mănîncă 30-40 de alimente diferite, aşa că, prin această practică, ei învaţă cîte calorii se află în fiecare tip de aliment.

Studiul Kaiser a inclus 1.685 de persoane supraponderale sau obeze, cu vîrsta medie de 55 de ani, care se aflau sub diverse tratamente pentru tensiune ridicată sau colesterol ridicat. Oamenii au participat la şedinţe săptămînale în grup şi au fost încurajaţi să reducă din calorii şi să facă exerciţii fizice de 30 de minute pe zi. Li s-au explicat totodată beneficiile unei alimentaţii fără grăsime, precum şi ale dietelor bogate în fructe şi legume. Cel mai important, ei au fost încurajaţi să-şi noteze şi cea mai mică firimitură pe care o consumă. Cei 70% care au pierdut în medie patru kilograme în timpul studiului au continuat să piardă din greutate.


JURNALUL

Prietenul cel mai bun în menţinerea unei diete este un simplu caiet în care să vă notaţi permanent alimentele consumate zilnic şi cîte calorii conţin acestea. Printr-un simplu calcul puteţi afla la sfîrşitul zilei cîte calorii aţi consumat şi la ce alimente ar trebui să renunţaţi. Jurnalul vă ajută să vă stabiliţi şi să menţineţi o dietă sănătoasă şi echilibrată.

×
Subiecte în articol: special