Oamenii de stiinta incep sa descifreze mecanismele biologice complexe ale imbatranirii si spera ca recentele progrese inregistrate in cadrul cercetarilor sa se finalizeze cu tratamente prin care imbatranirea si patologiile sale sa intarzie sau chiar sa fie reversibile, scrie AFP, citata de Agerpres.
"Cred ca se intrevede o schimbare majora in eforturile terapeutice de tratare a bolilor legate de varsta", spune dr Norman Sharpless, profesor de medicina la Universitatea din Carolina de Nord, evocand doua studii realizate recent in Franta si in Statele Unite. Un studiu francez, condus de Jean-Marc Lemaitre de la Institutul de genomica functionala si publicat la sfarsitul lunii octombrie, a demonstrat ca celule ale persoanelor centenare se pot reprograma in celule stem, stergand semnele varstei, dovedind astfel ca imbatranirea este reversibila. "Este un progres major", apreciaza dr Sharpless, "pentru ca multe boli legate de varsta – cancer, probleme cardiovasculare sau Alzheimer – vor putea fi combatute de medicina regenerativa". Cercetatorul subliniaza in schimb "greutatea de a pune la punct, in aceasta faza, terapii celulare", adaugand ca sunt in curs de desfasurare mai multe experimente clinice.
La sfarsitul anului 2010, un studiu american desfasurat la Centrul pentru combaterea cancerului "Dana-Farber" din Boston pe soareci demonstrase deja ca imbatranirea poate fi inversata la animale prin tratarea lor cu o enzima care exista natural in organismul uman si care protejeaza sau repara telomerii – capetele cromozomilor –, a caror scurtare determina imbatranirea celulara.
Un alt studiu american realizat pe soareci modificati genetic, publicat la inceputul lui noiembrie in revista britanica Nature, arata ca eliminarea celulelor imbatranite, care nu se mai regenereaza si se acumuleaza cu varsta, ar preveni sau intarzia aparitia efectelor imbatranirii. "Eliminand aceste celule si ceea ce provoaca ele se poate rupe legatura intre mecanismele imbatranirii si predispozitia pentru boli cardiovasculare, cancere si dementa", spune dr James Kirkland de la Mayo Clinic din Minnesota (nord), coautor al studiului. "Cred ca aceste ultime doua studii – din Franta si Statele Unite – dau sperante in privinta viitorului", a declarat AFP dr Judith Campisi de la Institutul de cercetari asupra imbatranirii din Universitatea California.