Prestigiosul MIT lucrează cu Departamentul pentru veteranii de război SUA pentru ca picioarele pierdute pe cămpurile de luptă din Orientul Mijlociu de soldaţii americani să fie un moment depăşit in viaţa lor. Touch Bionics
oferă acelaşi lucru in cazul braţelor pierdute.
Prestigiosul MIT lucrează cu Departamentul pentru veteranii de război SUA pentru ca picioarele pierdute pe cămpurile de luptă din Orientul Mijlociu de soldaţii americani să fie un moment depăşit in viaţa lor. Touch Bionics
oferă acelaşi lucru in cazul braţelor pierdute.
Din ce in ce mai performante, din ce in ce mai sofisticate, protezele electronice elaborate de nume cu tradiţie in cercetarea pe acest domeniu, precum Massachusetts Institute of Technology (MIT) sau Touch Bionics, au intrat deja in circuitul comercial pentru marele public. MIT a adus la sfărşitul lui iulie pe piaţă piciorul cu gleznă, o proteză care are capacitatea de a reda, cu o fidelitate apropiată de cea naturală, mişcările complexe ale gleznei. Proteza este găndită să funcţioneze şi pe teren neregulat, nu numai pe suprafeţe plate. Printr-o suită de arcuri acţionate de un motor electric, proteza oferă o mişcare naturală a piciorului, relatează Associated Content.
PENTRU VETERANI. Proiectul s-a născut la iniţiativa şi prin finanţarea Departamentului american pentru Veteranii SUA de război. "Veteranii sunt indreptăţiţi la tot ce e mai bun. Această proteză de picior cu gleznă este un alt exemplu de inovaţie medicală a Departamentului pentru Veterani şi va fi benefică pentru toţi americanii", a declarat Jim Nicholson, secretarul departamentului pentru veteranii SUA de război.
Proteza cu gleznă şi picior este prima dintr-o familie de noi protipuri de membre artificiale pe care MIT o are in pregătire. Eminenţa cenuşie din spatele proiectării acestor noi proteze este conducătorul grupului de cercetare in biomecatronică de la MIT, profesorul Hugh Herr. El insuşi cu două amputări, a avut ocazia să testeze direct in laboratorul Institutului mecanismele dezvoltate cu echipa sa de cercetări. "Acest model are de trei ori puterea unei proteze convenţionale pentru mişcare şi pentru prima oară oferă celor care au suferit amputări un mers uman cu adevărat", a declarat profesorul Herr.
MĂINI BIONICE. In paralel cu cercetările MIT, firma specializată in proteze electronice Bionics Touch a lansat in circuitul comercial două proteze pentru braţe şi măini parţial amputate, o inovaţie extrem de populară pentru veteranii de război din Irak.
TEHNOLOGIE. Braţul iLimb este propulsat de impulsurile electrice ale musculaturii de pe partea rămasă a braţelor care au suferit amputări. Măna braţului electronic foloseşte un sistem complex de articulare electronică ce permite celor cinci degete să funcţioneze precum o mănă normală, fiecare avănd o flexibilitate crescută faţă de protezele clasice. In paralel, Touch Bionics a mai lansat şi degetele artificiale pentru măini parţial amputate.
MIRACOLUL
"Acum pot să iau in mănă un tub de spumă de polistiren fără să-l strivesc. Cu cealaltă mănă mioelectrică trebuia să fiu foarte atent şi concentrat⦠proteza iLimb face lucrurile in mod natural. Pot să iau o ceaşcă in mănă ca un om normal"
Juan Arredondo, Sergent (r.) Armata SUA
MEMBRE BIONICE - imagine detaliata
Citește pe Antena3.ro