Astronomii au fost martorii unui eveniment spectaculos, o stea fiind inghitita de o gaura neagra, un eveniment care se produce o data la o suta de milioane de ani.
Dupa ce steaua a fost “devorata', din gaura neagra a iesit un jet urias de plasma, cu o lungime de mii de ani de lumina, evenimentul, extrem de rar, avand loc la o distanta de patru miliarde de ani lumina fata de Terra.
Cele mai multe galaxii au in centru gauri negre supermasive, cu masa de milioane sau chiar miliarde de ori mai mare decat cea a stelele, oamenii de stiinta fiind alertati de fenomenul observat inca din luna martie, dupa ce Swift, un telescopul NASA a detectat explozii de raze X in spatiu.
Cercetatorii de la Universitatea Pennsylvania si Centrul Harvard-Smithsonian cred ca exploziile ar putea fi ramasitele unei stele sfasiata cand s-a apropiat prea mult de gaura neagra.
Dr. David Burrows, de la Universitatea Pennsylvania, care controleaza telescopul Swift, a declarat ca analiza chimica a luminii puternice arata ca aceasta vine de la un material atras in gaura neagra, cu dimesiunile egale cu cele ale unui milion de stele.
“In mod incredibil, sursa inca mai produce raze X si va ramane suficient de stralucitoare pentru ca satelitul Swift sa o observe si anul viitor. Este ceva nemaivazut!', a declarat Burrows.