x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Studiu: schimbările climei au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta măsurarea timpului

Studiu: schimbările climei au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta măsurarea timpului

de Redacția Jurnalul    |    28 Mar 2024   •   15:15
Studiu: schimbările climei au „încetinit rotația Pământului” și ar putea afecta măsurarea timpului

Schimbările climatice provocate de oameni au „încetinit rotația Pământului”. Acest lucru ar putea afecta modul în care măsurăm timpul, arată un studiu. „Se întâmplă lucruri fără precedent”, susțin cercetătorii.

Cercetătorii au stabilit că topirea gheții din Groenlanda și Antarctica a încetinit rotația Pământului. Acest lucru ar putea afecta modul în care măsurăm timpul, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nature.

Cronometrele lumii ar trebui să ia în considerare scăderea unei secunde. Ceasurile ar putea fi nevoite să sară o secundă, numită „secundă intercalată negativă”, în jurul anului 2029 pentru a menține ora universală sincronizată cu rotația Pământului, potrivit studiului.

„Se întâmplă lucruri fără precedent”, a fost concluzia lui Duncan Agnew, autorul studiului și geofizician la Instituția Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, potrivit Sky News

Dacă nu ar fi fost impactul topirii gheții, schimbarea orei ar fi fost necesară cu trei ani mai devreme, în 2026. În ultimele decenii, Pământul s-a rotit mai repede din cauza schimbărilor în miezul său, dar topirea gheții a redus din viteză.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: schimbări climă rotatia pământului