x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Surzire inevitabilă

Surzire inevitabilă

18 Oct 2008   •   00:00

Persoanele care ascultă muzică pe playerele portabile prea des şi prea tare riscă să rămână fără auz, a avertizat un comitet de experţi afiliaţi pe lângă Comisia Europeană, citaţi de Mediafax.



Persoanele care ascultă muzică pe playerele portabile prea des şi prea tare riscă să rămână fără auz, a avertizat un comitet de experţi afiliaţi pe lângă Comisia Europeană, citaţi de Mediafax. Potrivit experţilor, vânzările de aparate electronice portabile, în special MP3 playerele, au explodat în Uniunea Europeană. Plus că, zilnic, între 50 şi 100 de milioane de persoane ascultă muzică având căştile bine înfipte în urechi, fiind complet rupte de restul lumii. Comitetul Ştiinţific pentru Riscuri Sanitare Emergente şi Noi (CSRSEN), înfiinţat în 2004 de forurile conducătoare europene, în scop consultativ, a anunţat: "Proprietarii de aparate electronice portabile riscă să sufere pierderi auditive ireversibile, dacă le folosesc la un volum prea mare sau mai mult de o oră pe zi, în fiecare zi din săptămână, timp de cel puţin cinci ani". Studiile arată că între cinci şi zece la sută dintre utilizatorii CD player-elor, reprezentând între două şi zece milioane de persoane, pot rămâne fără auz. "Sunt îngrijorată că tot mai mulţi tineri riscă, fără să ştie, o degradare ireversibilă a funcţiilor lor auditive. Trebuie să acţionăm repede, să sensibilizăm consumatorii şi să revizuim controalele în vigoare", a declarat Meglena Kuneva, Comisarul european pentru Protecţia Consumatorilor. Comisia Europeană a anunţat că la începutul lui 2009 urmează să organizeze la Bruxelles o conferinţă pentru a stabili, împreună cu reprezentanţii statelor, ai industriei şi ai consumatorilor, calea care trebuie urmată pentru a nu se ajunge la situaţia preconizată de studiul CSRSEN. Deşi la nivel european există norme de securitate care limitează la 100 de decibeli nivelul sonor maxim produs de aparatele muzicale portabile, noua generaţie de CD playere portabile poate să redea sunete foarte înalte, fără să piardă nimic din calitatea acestora. De aceea, autorităţile europene şi-au exprimat dorinţa ca una dintre primele măsuri care urmează să fie adoptate şi luate urgent să constea în "informarea consumatorilor cu privire la riscurile existente pentru utilizatorul de CD player portabil".



67% DINTRE OBEZE RISCĂ AVORT SPONTAN
"Obezitatea a fost descrisă ca o nouă epidemie globală, ponderea celor afectaţi crescând de la an la an, la fel ca şi numărul femeilor care sunt supraponderale în momentul în care rămân însărcinate", susţine Mostafa Metwally de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie. Studiul său arată că femeile supraponderale sunt cu 67% mai expuse riscului de a suferi un avort spontan, comparativ cu femeile care au o greutate normală, riscul fiind mai mare pentru cele care au urmat un tratament pentru fertilitate înainte de a rămâne însărcinate.

GRĂSIMILE ŞI CANCERUL LA SÂN
Un regim bogat în grăsimi creşte riscul apariţiei cancerului la sân, se arată într-un studiu care va fi dat publicităţii luna viitoare în Jurnalul Britanic al Nutriţiei. Potrivit presei europene, studiul realizat de specialiştii de la Institutul pentru Nutriţie din Germania se axează, în principal, pe legătura dintre diversele tipuri de diete şi cancerul la sân. Au fost analizate cazurile a 15.351 de femei care, în urmă cu şase ani, nu sufereau de cancer, dar pentru 137 dintre cazuri au fost înregistrate forme de cancer la sân la finalul acestei perioade.

MAI MULTĂ VITAMINA D
Academia Americană de Pediatrie a sugerat dublarea dozei zilnice de vitamina D la copii, pentru a preîntâmpina apariţia rahitismului, informează Reuters, citând dintr-un studiu al profesorului Frank Greer de la instituţia sus-amintită. Potrivit experţilor, analizele efectuate până în prezent au arătat necesitatea suplimentării cu vitamina D (respectiv 400 de unităţi internaţionale pe zi) deoarece "majoritatea copiilor nu obţin acest factor din dieta zilnică". Deşi Soarele este o sursă importantă de vitamina D, expunerea la razele solare creşte riscul cancerului de piele. Plus că aerul poluat şi îmbrăcămintea pot limita cantitatea de vitamină D pe care organismul o sintetizează de la Soare.  

VACCINUL ANTIGRIPAL

Pentru prima dată în istoria Statelor Unite, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a recomandat ca, anul acesta, toţi copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 18 ani să fie vaccinaţi antigripal. Până anul acesta, vaccinul antigripal era recomandat doar pentru categoria de vârstă de până la cinci ani. Aceste modificări au survenit în urma studiilor recente potrivit cărora rata deceselor provocate de gripă în rândurile copiilor este în continuă creştere, informează revista americană The Time.

INJECŢIA MIRACULOASĂ

O echipă de la Şcoala de Medicină din Chapel Hill, instituţie afiliată Universităţii din Carolina de Nord, a reuşit să creeze un tratament de opt ori mai puternic decât morfina. Oamenii de ştiinţă au creat acest leac miraculos – care constă într-o aparent simplă injecţie – are efect de lungă durată, respectiv de aproximativ trei ani. Potrivit cercetătorilor, substanţa injectată are câteva efecte secundare şi acţionează direct, prin neutralizare, asupra factorilor care produc durerile puternice, scrie publicaţia britanică Daily Telegraph, citând dintr-un studiu apărut recent în revista Neuron.

×
Subiecte în articol: medica