x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Telefoane parfumate

Telefoane parfumate

24 Apr 2008   •   00:00

Ce nu face omul pentru comoditate? Ne aflăm mereu într-o căutare continuă a unor soluţii care să ne facă să ne simţim mai bine. Japonezii îi surclasează pe toţi, iar invenţiile lor vor ţine mereu ştacheta ridicată.

Ce nu face omul pentru comoditate? Ne aflăm mereu într-o căutare continuă a unor soluţii care să ne facă să ne simţim mai bine. Japonezii îi surclasează pe toţi, iar invenţiile lor vor ţine mereu ştacheta ridicată.

 

 

 

Dacă vreţi ca, odată ajunşi acasă, să vă găsiţi dormitorul parfumat cu o anumită aromă pentru a vă ajuta să vă relaxaţi, aflaţi că nu mai este nevoie să vă sunaţi partenerul sau partenera ca să aprindă beţişoarele parfumate în avans. Acum puteţi folosi telefonul mobil pentru a vă alege aroma dorită şi pentru a declanşa un mic dispozitiv care să vă înmiresmeze casa.

 

 

 

O filială a companiei japoneze de telecomunicaţii NTT a prezentat un sistem care permite “descărcarea de parfumuri” şi comandarea de la distanţă a unui difuzor de arome prin intermediul telefonului mobil.

 

 

 

UTILIZARE. Difuzorul este dotat cu 16 compartimente cu parfumuri de bază, care, combinate, pot genera sute de arome. Pentru a beneficia de această invenţie, utilizatorul trebuie să descarce o aplicaţie care îi permite selectarea unei reţete şi poate transmite datele la difuzor prin intermediul opţiunii de infraroşu. Difuzorul poate fi comandat şi de la distanţă, dacă este legat la un aparat conectat la reţea şi echipat cu un program specific. Compania Symrise, partener al japonezilor de la NTT, a indicat că, în viitor, va fi posibilă şi descărcarea de muzică sau conţinut video asociat cu anumite arome. Preţul aparatului ar putea ajunge la maximum 125 de euro, iar cartuşele cu arome, valabile timp de o lună, ar putea costa, cu aproximaţie, 10-12 euro. Luna aceasta se desfăşoară testele cu utilizatori, pentru a evalua produsul.

 

 

 

Invenţii

 

 

Telefonul care îţi parfumează locuinţa de la distanţă nu este prima inovaţie de acest tip a companiei nipone de comunicaţii NTT. La sfîrşitul anului trecut, cercetătorii japonezi au testat un sistem de “aroma-publicitate”, care era format dintr-un dispozitiv de difuzare a aromelor sincronizat cu un panou publicitar pe care erau prezentate produsele promovate.

 

 

 

 

Memorie cît cuprinde În electronice

Cercetătorii IBM a obţinut rezultate care ar putea revoluţiona tehnologia mediilor de stocare. Combinînd performanţele memoriei flash cu posibilităţile mari de stocare şi costurile reduse ale mediilor de tipul discurilor hard drive, IBM a conceput o nouă tehnologie în domeniu, denumită racetrack. Această tehnologie ar putea constitui în viitor realizarea de echipamente electronice capabile să stocheze mult mai multă informaţie decît în prezent, fiind de asemenea mult mai stabile şi mai durabile decît cele actuale. De exemplu, un mp3 player ar putea stoca circa 500.000 de melodii sau 3.500 de filme, de 100 de ori mai mult decît este posibil astăzi, cu un consum energetic şi un cost mult reduse. În prezent, cele două alternative în domeniul stocării informaţiilor, variantă flash, respectiv varianta “solid state”, prezintă dezavantaje fie din punct de vedere al fiabilităţii, fie din cel al preţului.

 

 

 

PC rezistent pentru aventurieri

Japonezii de la Matsushita Electric Industrial lucrează la un prototip al unui PC “de buzunar”. Toughbook, aşa cum este botezat, va fi un dispozitiv rezistent la şocuri, dotat cu o tehnologie Intel, mai precis procesorul Atom cu un consum energetic foarte scăzut. PC-ul, cu un ecran LCD touch-screen de 5,6 inci, va fi potrivit pentru aventurierii care au nevoie de un “însoţitor” digital capabil să reziste dacă este supus la şocuri sau în contact cu apa. Pe lîngă ecranul sensibil la atingere, Toughbook va fi echipat şi cu o tastatură QWERTY. 

 

 

 

Anestezistul robot, în Franţa

Un prototip al unui sistem robotizat de anestezie a fost folosit cu succes în 10 spitale din Franţa, pe mai mult de 200 de pacienţi. Sistemul este format dintr-o serie de senzori care înregistrează date despre pacient, monitorizează activitatea cerebrală, informaţiile fiind transmise unui computer care calculează necesarul de morfină şi alte substanţe care trebuie administrate pacientului.

×
Subiecte în articol: zoom it