x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Imagini uluitoare: „Stâlpii Creaţiei” cosmice, surprinși de Telescopul Webb

Imagini uluitoare: „Stâlpii Creaţiei” cosmice, surprinși de Telescopul Webb

21 Oct 2022   •   09:45
Imagini uluitoare: „Stâlpii Creaţiei” cosmice, surprinși de Telescopul Webb
Sursa foto: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Telescopul spațial James Webb de la NASA a surprins o nouă imagine mult mai detaliată cu cei trei stâlpi emblematici cunoscuţi sub numele de „Stâlpii Creaţiei”.

Telescopul spațial Hubble al NASA a făcut celebrii „Stâlpii Creaţiei” cu prima sa imagine în 1995, dar a revăzut scena în 2014 pentru a dezvălui o vedere mai clară și mai largă în lumină vizibilă, prezentată mai sus, în stânga.

Stâlpii Creaţiei, vedere telescop Hubble (stânga) și vedere telescop James Web (dreapta). Sursă foto: NASA

O nouă vedere cu lumină aproape infraroșu de la telescopul spațial James Webb de la NASA, în dreapta, ne ajută să privim prin mai mult praf din această regiune de formare a stelelor. Stâlpii groși, maro, prăfuiți, nu mai sunt la fel de opaci și ies la vedere multe alte stele roșii care încă se formează. În timp ce stâlpii de gaz și praf par mai întunecați și mai puțin penetrabili în prin telescopul Hubble, ei par mai diafani prin telescopul Webb. Fundalul acestei imagini Hubble este ca un răsărit, începând cu galben în partea de jos, înainte de a trece la verde deschis și la un albastru mai intens în partea de sus. Aceste culori evidențiază grosimea prafului din jurul stâlpilor, ceea ce ascunde mult mai multe stele în întreaga regiune.

Imaginea de la Telescopul Webb

În schimb, în lumina de fundal din imaginea lui Webb apar nuanțe albastre, ceea ce evidențiază atomii de hidrogen și dezvăluie o abundență de stele răspândite pe scenă. Prin pătrunderea în stâlpii prăfuiți, Webb ne permite, de asemenea, să identificăm stelele care s-au eliberat recent sau sunt pe cale să se elibereze. Lumina în infraroșu apropiat poate pătrunde în norii groși de praf, permițându-ne să învățăm atât de multe despre această scenă incredibilă.

Ambele puncte de vedere ne arată ce se întâmplă la nivel local. Deși Hubble evidențiază mai multe straturi groase de praf, telescopul Webb arată însă mai multe stele, niciunul nu ne arată universul mai profund. Praful blochează vederea în imaginea telescopului Hubble, dar mediul interstelar joacă un rol major în imaginea telescopului Webb. Acționează ca un fum gros sau ceață, împiedicându-ne să privim în universul mai adânc, unde există nenumărate galaxii. Stâlpii sunt o mică regiune din Nebuloasa Vulturului, o regiune vastă de formare a stelelor la 6.500 de ani lumină de Pământ.

Tour the Webb Telescope’s Pillars of Creation

×