Îi propunem copilului tău exerciţii uşoare cu o foaie de hârtie, pentru ca tu să-i poţi explica apoi proprietăţile fizice rezultate în urma experimentelor.
Îi propunem copilului tău exerciţii uşoare cu o foaie de hârtie, pentru ca tu să-i poţi explica apoi proprietăţile fizice rezultate în urma experimentelor.
Din seria experimentelor care vizează electricitatea statică: rupe o foaie de hârtie (de preferat subţire) în bucăţi cât mai mici pe care le aşezi pe o suprafaţă plană. Ia o linie din plastic şi electrizeaz-o prin frecare de un material ca lâna sau scaiul. Când o vei apropia de bucăţelele de hârtie acestea, în mod sigur, “vor fugi” ca să se lipească de ea.
Al doilea experiment vizează densitatea hârtiei. Ia o coală de hârtie, având dimensiuni oricât vrei tu de mari, şi încearcă să o împătureşti de mai mult de 7 ori. Vei observa că, oricât te-ai strădui, nu se poate.
Cel de-al treilea experiment pe care ţi-l propunem se referă la “Inelul lui Moeubius”. Taie o fâşie de hârtie pe lungul unei coli, având lăţimea de aproximativ 2 centimetri. Apropie capetele şi, înainte de a le lipi cu bandă adezivă, răsuceşte cu 180 de grade unul dintre capete. După ce le-ai lipit, vei avea în mână “Inelul lui Moebius”, bandă cu cel puţin o proprietate fizică neobişnuită. Poţi încerca să tai apoi fâşia de hârtie pe linia aflată la jumătatea ei şi vei obţine tot o singură fâşie, nu două aşa cum te-ai fi aşteptat. Încearcă să efectuezi aceeaşi tăietură la o treime din distanţă faţă de marginea fâşiei, vei obţine două benzi de lungimi diferite, prinse între ele ca nişte zale.