Geneticienii de la University College din Londra au stabilit, in urma unui studiu, ca toate vacile care traiesc in prezent (aproximativ 3 miliarde) sunt urmasele unei populatii de bouri, nu mai mult de 80, domesticiti in urma cu 10.500 de ani, pe teritoriul actual al Iranului.
Cercetarorii au extras ADN din oasele vitelor domesticite gasite in siturile arheologice din Iran. Mostrele vin din regiunea unde arheologii cred ca animalele au fost domesticite pentru prima data, la inceputul revolutiei agrare.
Mostrele au fost comparate cu cele ale vitelor din ziua de azi, din toate rasele, urmarindu-se mutatiile genetice care au survenit intre timp. In urma cercetarii a rezultat ca toate vitele din prezent sunt urmasele unei populatii foarte restranse de bouri.
"Este un numar surprinzator de mic. Stim din cercetarile arhelogice precedente ca bourii, stramosii vitelor domestice de azi, traiau in toata Asia si Europa, la vremea la care animalele au inceput sa fie domesticite. Ne asteptam ca oamenii din mai multe parti ale globului sa profite de ocazie pentru a le domestici, insa se pare ca acest lucru s-a facut doar pe teritoriul actual al Iranului", a declarat geneticianul Mark Thomas, liderul grupului de cercetatori.
"Bourii salbatici aratau foarte diferit fata de vacile din ziua de azi. Erau mult mai masivi si nu erau deloc docili. Sa prinzi un astfel de animal nu era deloc usor, iar sa poti sa-l si cresti era intr-adevar o provocare. Oamenii de acum 10.000 de ani au ales pentru imperechere animalele cele mai mici si mai docile", a declarat si Joachim Burger, un alt autor al studiului.
Studiile arheologice de pana acum stabilisera deja ca vacile, oile, caprele si porcii au fost domesticiti pentru prima data in Orientul Mijlociu. Nu se stia, insa, cate animale au fost selectate pentru domesticire.
Studiul arata ca, desi conceptul de agricultura aparuse acum 10.500 de ani, numarul de populatii sedentare, care sa-si permita sa domesticeasca animale salbatice, era inca destul de mic. (D.R.)