x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Tunelurile din Groelanda

Tunelurile din Groelanda

18 Mar 2009   •   00:00

Fotografii şi înregistrări realizate de Agenţia Spaţială Americană indică prezenţa unei reţele de tuneluri sub gheţarii din Groenlanda, care contribuie la accelerarea procesului de topire a gheţarilor, informează Times Online.



Cercetătorii NASA, care au construit o cameră video specială pentru acest experiment, au arătat că apa circulă liber în aceste tuneluri. Aparatura de înregistrare a imaginilor foto şi video a fost coborâtă, printr-o crevasă, pentru a vedea ce se întâmplă la zeci de metri adâncime. Oamenii de ştiinţă au observat că această crevasă cu un diametru de 10 metri acţionează ca un puţ de scurgere pentru apele de suprafaţă, pluviale sau rezultate din topirea părţii superioare a gheţarilor.

 

Ameninţătoare Coree de Nord

Programul spaţial al Coreei de Nord avansează, regimul de la Phenian pregătind o lansare în spaţiu, a anunţat, săptămâna trecută, directorul comunităţii americane de informaţii. Dennis Blair şi-a exprimat temerea că o putere nucleară cum e Coreea de Nord ar putea construi "un vehicul spaţial cu trei etaje". Acest vehicul "ar putea atinge nu doar Alaska sau Hawaii", ci şi teritoriul Statelor Unite. "Rămânem preocupaţi de faptul că Phenianul ar putea continua să exporte tehnologii nucleare", în pofida angajamentului de a renunţa la acest lucru, în urma unui acord din cadrul negocierilor multipartite privind denuclearizarea peninsulei coreene, a mai spus Blair.

 

Atenţie părinţi!

Mai mult de jumătate dintre mărcile de şampoane, loţiuni de corp şi alte produse cosmetice pentru bebeluşi care au fost analizate de un grup de experţi medicali americani conţin mici cantităţi de substanţe cancerigene, informează ediţia online a cotidianului Washington Post, citat de Mediafax. Produsele unora dintre firmele cu renume din industrie conţin formaldehidă sau 1,4-dioxan sau ambele substanţe, potrivit Asociaţiei non-profit Campain for Safe Cosmetics. Aceste substanţe chimice, despre care autoritatea care se ocupă cu protecţia mediului în SUA a declarat că "probabil" sunt cancerigene, nu au fost adăugate intenţionat în produse şi nu sunt afişate pe eticheta acestora. În schimb, ele par să fie produşi secundari apăruţi în urma procesului de fabricaţie. Autorii studiului au testat 48 de produse de baie pentru bebeluşi, printre care s-au numărat spumante de baie şi şampoane. Dintre acestea, 32 conţineau mici cantităţi de 1,4-dioxan, 23, mici cantităţi de formaldehidă, iar 17, ambii compuşi cancerigeni. Uniunea Europeană a interzis folosirea 1,4-dioxanului în fabricarea produselor de îngrijire personală, dar Administraţia pentru reglementarea alimentelor şi medicamentelor din SUA nu a stabilit limitele maxime pentru concentraţia acestei substanţe în produsele cosmetice, invocând faptul că micile cantităţi descoperite nu sunt dăunătoare.

 

Mai sănătoşi, mai fericiţi

Americanii din vestul Statelor Unite sunt mai sănătoşi şi mai fericiţi decât cei din restul ţării, arată un sondaj de opinie realizat de Gallup pe un eşantion de 350.000 de persoane adulte. Potrivit studiului preluat de Agenţia France Press şi citat de Mediafax, statele din vest, ca Utah, Wyoming, Colorado, precum şi plajele din Hawaii se situează printre regiunile din SUA unde se trăieşte bine. Studiul face media a şase indicatori care măsoară sănătatea fizică a persoanelor interogate, sentimentul lor de bine, sănătatea emoţională, obiceiurile alimentare, mediul de lucru şi accesul la serviciile de bază.

 

Parkinson pe GOOGLE

Serghei Brin, cofondatorul gigantului Google, a promis o finanţare de câteva milioane de dolari pentru un studiu genetic de analiză a ADN-ului a peste 10.000 de persoane suferind de Parkinson, după ce a descoperit că el însuşi ar putea să dezvolte această maladie. Potrivit tabloidelor britanice, Brin încearcă să afle care sunt factorii genetici şi stilul de viaţă care produc declanşarea acestei maladii. Rezultatele studiului vor fi publicate, gratuit, pentru ca întreaga comunitate ştiinţifică să poată să le studieze. Acest program este primul din lume care foloseşte date prelevate de la pacienţi care au plătit pentru analizele lor genetice.

 

Studiu pe cancer

Cercetătorii britanici au anunţat descoperirea unei metode noi de deplasare în organism a genelor anticancer, într-o manieră selectivă, acestea distrugând doar celulele canceroase, cu ajutorul nanotehnologiei, informează Agenţia Reuters, preluată de Mediafax. Metoda a fost testată în laborator pe şoareci şi urmează să fie testată pe subiecţi umani în aproximativ doi ani.

 

Cerul se înnegreşte

Foto: Sam Mircovich/Reuters

Creşterea poluării atmosferice a întunecat cerul deasupra celei mai mari părţi a Pământului în cursul ultimilor 30 de ani, se arată într-un studiu publicat în revista americană Science şi citat de Associated Press. Cercetătorii au descoperit că scăderea luminozităţii celeste se produce peste tot în afară de Europa, unde scăderea nivelului poluării permite existenţa unui cer mai luminos. Aerosolii, scrie Science, citată de Agerpres, ar putea avea un impact asupra climatului, chiar dacă acesta nu este încă probat. Aceste substanţe poluante pot determina o răcire a Planetei, reflectând lumina Soarelui în spaţiu, dar ei pot de asemenea să absoarbă energia solară şi să încălzească atmosfera. Oamenii de ştiinţă americani, care studiază intens fenomenul, spun că, prin crearea unei de baze de date uriaşe - care să adune informaţii colectate prin satelit şi la sol,  se poate face un pas foarte mare pentru cercetarea schimbărilor pe termen îndelungat ale poluării atmosferice şi punerea lor în corelaţie cu schimbarea climatică. Kaicun Wang de la Universitatea din Maryland spune, de asemenea, că "este pentru prima oară când avem informaţii globale pe termen lung despre aerosolii de pe Terra pentru a completa informaţiile deja disponibile despre ridicarea aerosolilor deasupra oceanelor", precizează el.

 

Sursă de energie pentru Europa

Foto: Doug Murray/Reuters

Africa de Nord ar putea alimenta Europa cu întreaga cantitate de energie electrică de care nevoie. Afirmaţia îi aparţine lui Anthony Patt, cercetător la Institutul Internaţional pentru Sisteme Aplicate din Austria. Aflat la o conferinţă ecologică în Copenhaga, Patt a explicat că europenii ar trebui să profite de faptul că Soarele este foarte puternic în regiunea nordică a Africii. Potrivit presei britanice, progresele tehnologice şi scăderea preţurilor fac realistă considerarea Africii de Nord drept principală sursă de import de energie. Prin captarea energiei solare, posibil împreună cu cea eoliană din nordul continentului negru, Europa şi-ar putea atinge cu uşurinţă obiectivul pentru anul 2020 de a genera 20% din energia sa cu ajutorul surselor regenerabile.

 

Vampirii din Veneţia



Oamenii de ştiinţă italieni au făcut o descoperire remarcabilă. Este vorba de un schelet uman, care are înfipt între mandibulă şi maxilar un ciot. Cercetătorii spun că ar putea fi vorba de un exemplar de vampir. Studiile iniţiale au arătat că scheletul aparţine unei femei care a trăit în secolul al XVI-lea. Potrivit antropologului Matteo Borrini, de la Universitatea din Florenţa, rămăşiţele umane găsite pe insula Lazzaretto Nuovo din laguna veneţiană vin să sprijine teoriile care vorbesc de faptul că vampirii au ajutat la răspândirea Morţii Negre (ciuma). "Este prima dată când arheologia a reuşit să reconstrituie ritual de exorcizare a unui vampir. Acest lucru autentifică mitul existenţei vampirilor", a declarat Borrini penru Agenţia Reuters.

Potrivit experţilor, scheletul a fost găsit într-o groapă comună, unde au fost descoperite mai multe rămăşiţe umane îngropate aici în anul 1576, când ciuma a devastat regiunea veneţiană. În secolul al XVI-lea, insula Lazzaretto Nuovo, care se află la aproximativ trei kilometri nord-est de Veneţia, era folosită pe post de sanatoriu pentru suferinzii de ciumă.
 

Marea Britanie - taxă pe gunoi

Două milioane de gospodării din Marea Britanie au pubelele de gunoi monitorizate de serviciile speciale. Potrivit presei de pe Tamisa, în pubele au fost montate dispozitive de urmărire pentru a obţine informaţii cu privire la cât de des îşi aruncă gunoiul oamenii. Informaţiile colectate ulterior de către consiliile locale dezvăluie greutatea deşeurilor din pubele. Pe baza acestor informaţii, autorităţile vor informa oamenii cu privire la reciclare. Potrivit presei, există o taxă de 50 de lire sterline, adoptată în secret, pe care fiecare familie din Marea Britanie trebuie să o plătească pentru gunoiul pe care îl produce.

 

Lumina UV şi tuberculoza

Lumina ultravioletă diminuează cu până la 70% propagarea tuberculozei în interiorul spitalelor şi în sălile de aşteptare, se arată într-un studiu publicat de pagina de internet PLoS Medicine. Potrivit documentului, citat de AFP şi preluat de Mediafax, utilizarea luminii ultraviolete este un procedeu foarte ieftin, iar lumina de acest tip a permis neutralizarea rădăcinilor rezistente la tratamentele antituberculoase. Aproximativ nouă milioane de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc de tuberculoză în fiecare an. Din totalul celor care se îmbolnăvesc, două milioane mor, în special, în ţările sărace. Condiţiile precare de igienă favorizează transmiterea bolii, ratele de infectare fiind mai mari în închisori, spitale şi azile pentru săraci.

 

Cercetare la secret

Autorităţile americane au acceptat o solicitare a Berlinului de a acorda oamenilor de ştiinţă germani dreptul de acces la laboratoare americane unde se dezvoltă tehnologii antiteroriste. Potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, tehnologiile ţinute până acum la secret. Americanii şi-au intensificat cercetările imediat după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 şi pentru asemenea investiţii au fost cheltuite sume impresionante de bani. Universităţile, companiile şi laboratoarele secrete desfăşoară cercetări pentru a construi camere de supraveghere performante, detectoare de bombe, programe de analiză biometrică şi vaccinuri împotriva armelor biologice.

 

Meserii verzi pentru californieni

Arnold Schwarzenegger, guvernatorul Californiei, a anunţat lansarea unui program de pregătire a tinerilor cu dificultăţi pentru diferite meserii din domeniul protecţiei mediului înconjurător. Sub titlul "California Green Corps", un nume derivat din "Peace Corps" (Corpurile Păcii), programul va plasa tineri cu vârste între 16 şi 24 de ani, care au dificultăţi în găsirea unui loc de muncă în economia ecologistă pe cale de a fi creată în California. "Preşedintele Barack Obama şi cu mine împărtăşim aceleaşi priorităţi în ceea ce priveşte sprijinirea economiei în a crea o Californie şi o Americă mai ecologice", a explicat Schwarzenegger. Planul de relansare a economiei adoptat sub auspiciile lui Obama va finanţa parţial înfiinţarea companiilor ecologice, cu o sumă de zece milioane de dolari. În prima etapă, companiile ecologice vor mobiliza "cel puţin 1.000 de tineri", pe o perioadă de 20 de luni. Participanţii vor fi formaţi în meserii ecologice, vor primi despăgubiri şi vor efectua lucrări în interes general.

×
Subiecte în articol: potrivit stiri