x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă ULUITOR! Flacarile pot fi stinse cu ajutorul sunetului (VIDEO)

ULUITOR! Flacarile pot fi stinse cu ajutorul sunetului (VIDEO)

30 Mar 2015   •   12:18
ULUITOR! Flacarile pot fi stinse cu ajutorul sunetului (VIDEO)

Nu se stie cum le-a venit ideea celor doi studenti ai George Mason University, dar ingeniozitatea tehnologiei este remarcabila, iar aplicarea practica a acestui proiect va conduce la sporitea eficacitatii in lupta impotriva incendiilor de padure.

Cu ajutorul dispozitivului pe care l-au creat, Viet Tran si Seth Robertson au demonstrat cum se poate stinge un incendiu utilizand undele sonore de joasa frecventa.
" Din punctul meu de vedere, inventia se poate aplica unei foarte largi plaje de probleme. Ganditi-va cum o flota de drone, pe care au fost instalate dispozitivele inventate de noi, vor controla un extinderea si stingerea unui incendiu de padure, fara ca pompierii sa fie nevoiti sa mai lupte impotriva flacarilor, uneori cu pretul pierderii de vieti omenesti", a declarat unul dintre cei doi studenti inventatori.

In dezvoltarea proiectului Tran si Robertson au plecat de la ideea ca undele sonore provoaca un impact asupra obiectelor care se intersecteaza cu raiectoria lor. Mai departe au considerat ca daca sunetul ar putea fi interferat intre combustibil si elementul care ii intretine arderea – oxigenul, flacarile se vor stinge.

Initial, in experimentele lor ei au folosit unde sonore de inalta frecventa, fara rezultate prea entuziasmante. In momentul in care au modificat lungimea de unda in zona de joasa frecventa (30 – 60 Hz), au obtinut primele satisfactii.

Stadiul actual al lucrarii nu permite sa se evidentieze daca dispozitivul va avea aceeasi eficacitate si in cazul unor incendii mai puternice, deoarece in acest caz inertia combustibilului este mai mare si s-ar putea reaprinde in momentul in care trenul de unde nu il va mai separa de oxigen.
Cu patentul inventiei in buzunar, cei doi studenti se declara hotarati sa exploreze toate posibilitatile.
"Ingineria se refera in primul rand la gasirea unei cai de a face imposibilul cat se poate de realizabil, este ceea ce facem noi", concluzioneaza Robertson.




×