Dispreţul oamenilor faţă de natură a dus la pandemia de coronavirus, a declarat Jane Goodall, primatolog britanic care şi-a dedicat viaţa cauzei protecţiei animalelor, în special cimpanzeilor, şi a mediului înconjurător.
Ea are 86 de ani șși spune că este timpul să învăţăm din greşeli şi să încercăm să evităm catastrofe viitoare, transmite AFP.
"Dispreţul nostru faţă de natură şi lipsa de respect pentru animalele cu care ar trebui să împărţim planeta au cauzat această pandemie, prevăzută cu mult timp în urmă. Pe măsură ce noi distrugem pădurile, diferitele specii de animale sunt nevoite să trăiască într-o proximitate impusă, bolile se transmit de la un animal la altul, iar unul dintre acestea, apropiat cu forţa de oameni, îi va infecta", a spus cercetătoarea.
Alte motive aflate la baza acestei pandemii sunt animalele sălbatice vânate şi vândute pe pieţele din Africa sau Asia, în special în China, precum şi sistemul de creştere intensivă, unde trăiesc în condiţii crude miliarde de animale, care fac posibil transmiterea virusului de la o specie la alta.
"Trebuie să înţelegem că facem parte din lumea naturală şi că depindem de aceasta, iar când o distrugem, furăm viitorul copiilor noştri. Sper că în urma acestor măsuri fără precedent, oamenii care trăiesc în autoizolare peste tot în lume vor deveni mai conştienți, vor începe să se gândească la metode prin care să-și schimbe modul de viaţă", a precizat cercetătoarea.
"Ceea ce mâncaţi; de unde provine, a fost obţinut prin rele tratamente aplicate animalelor, provine dintr-o agricultură intensivă, este ieftin datorită exploatării copiilor, producţia dăunează mediului, de la câţi kilometri a fost adus, v-aţi gândit să mergeţi pe jos în loc de maşină?", explică Goodall.
Ea a făcut aceste afirmații cu ocazia unei conferinţe telefonice înainte de lansarea documentarului ''Jane Goodall: The Hope'', produs de National Geographic.