x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un roi de galaxii de dimensiuni record, descoperit de astronomi

Un roi de galaxii de dimensiuni record, descoperit de astronomi

de Mediafax    |    16 Aug 2012   •   09:40
Un roi de galaxii de dimensiuni record, descoperit de astronomi

Un urias roi galactic - una dintre cele mai mari structuri din Univers - a fost descoperit la o distanta de 5,7 miliarde de ani lumina de Terra si este creditat cu cateva noi recorduri cosmice foarte importante, au anuntat astronomii americani.

Specialistii de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics considera ca acest roi galactic, ce prezinta o rata de formare a stelelor absolut uluitoare, ar putea sa ii determine pe astronomi sa regandeasca felul in care aceste structuri colosale si galaxiile pe care le includ evolueaza in timp.

Denumit oficial prin combinatia de litere si cifre SPT-CLJ2344-4243, roiul a fost botezat "Phoenix", dupa numele pasarii din mitologie care s-a ridicat din morti.

"In timp ce galaxiile din centrele roiurilor sunt de cele mai multe ori adormite de miliarde de ani, galaxia centrala din acest roi pare sa fi reinviat si sa fi reinceput un nou proces de formare de stele", a spus Michael McDonald, de la Massachusetts Institute of Technology, autorul articolului despre roiul galactic Phoenix, publicat pe 16 august in revista Nature.

Pe baza observatiilor facute de Chandra X-ray Observatory, South Pole Telescope si alte opt observatoare astronomice, oamenii de stiinta spun ca centrul roiului Phoenix creeaza aproximativ 740 de mase solare pe an.

Prin comparatie, roiul Perseus creeaza stele cu o rata de aproximativ 20 de ori mai inceata decat Phoenix.

"Acesta este un ritm urias", spune Marie Machacek, astrofizician la Smithsonian Astrophysical Observatory. Roiurile galactice uriase precum Phoenix gazduiesc mii de galaxii, iar oamenii de stiinta au inca foarte multe lucruri de aflat despre ce se petrece in interiorul acestor formatiuni galactice.

Uriasele gauri negre din galaxia centrala a unui roi galactic au fost multa vreme asociate cu rate lente de formare a stelelor, intrucat ele pompeaza energia in sistem si impiedica racirea gazelor necesare pentru crearea stelelor.

Insa savantii spun ca "uriasa explozie stelara" detectata in interiorul roiului galactic Phoenix, care da nastere la doua stele pe zi, sugereaza faptul ca gaura neagra din galaxia centrala a acestui roi nu a reusit sa interfereze cu un flux de racire extrem de puternic.

×