x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vecini ranchiunoşi

Vecini ranchiunoşi

de Jurnalul National    |    27 Mar 2008   •   00:00

Coralii alungă algele care nu supor­tă căldura, alegând simbioza cu cele care se descurcă mai bine în cazul încăl­z­irii mediului, scrie NewScientist.

Coralii alungă algele care nu supor­tă căldura, alegând simbioza cu cele care se descurcă mai bine în cazul încăl­z­irii mediului, scrie NewScientist. Oamenii de ştiinţă de la Institulul de ştiinţe Marine Australian au studiat specia de coral Ac­ro­pora millepora, care trăieşte în su­dul Marii Bariere de Coral. În perioada în care creşte tem­peratura apei stresul cauzat de căldură determină algele să genereze oxigen acid, care dăunează coralilor. În urma aces­tui fenomen are loc o pierdere du­blă: coralii pierd sursa de hrană, ajun­gând uneori să moară de foame, iar al­gele nu mai au locuinţă.

 

Au aflat de ce a murit

Oamenii de ştiinţă au descoperit cauza morţii unui pui de mamut congelat, a cărui fosilă parţială a fost desco­perită în regiunea Oimyakon din Yakutia, în 2004, relatează Science Daily. Ei au ajuns la concluzia ca puiul s-a înecat după ce a rămas blocat între buşteni pe cursul unui râu. Rămăşiţele animalului au fost studiate cu ajutorul razelor X, efectuându-se o tomografie asistată de calculator la Centrul Naţional pentru Medicină din Yakutsk, Rusia. În urma cercetărilor, specialiştii au stabilit că puiul avea aproa­pe un an, se putea hrăni singur cu plante, iar moartea sa a survenit în timpul toamnei deoarece corpul s-a congelat foarte repede şi a fost acope­rit de noroi, conservându-se astfel mai bine.


Nemulţumire în Marea Britanie

În Marea Britanie are loc o dispută între guvern şi liderii mişcărilor religioase, cauzată de posibilitatea promulgării unei legi care va permite crearea embrionilor hibrizi, relatează BBC în limba română. Conform ziarului The Times, premierul britanic, Gordon Brown, va permite celor trei mem­bri catolici ai cabinetului său să voteze aşa cum cred de cuviinţă legea privind crearea embrionilor hibrizi. Edi­ţia online a cotidianului The Independent menţionează faptul că Brown crede că aceste cercetări sunt foarte importante pentru tratarea bolilor precum Parkinson sau Alhzeimer.

×
Subiecte în articol: natura