x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vehicul de zbor şi de rulat

Vehicul de zbor şi de rulat

de Anca Aldea    |    08 Noi 2008   •   00:00

Americanii au promis de câţiva ani că vor sparge gura târgului cu un vehicul cu funcţie dublă – să zboare şi să ruleze pe şosea. Terrafugia Transition urmează să fie scos la vânzare începând cu a doua jumătate a anului viitor.

Micuţa Terrafugia Transition, construită după un concept al inginerilor de la Institutul de Tehnologie din Massachuseyts (MIT), este un vehicul care se poate deplasa cu uşurinţă atât pe şosea, cât şi în aer. Este dotată cu o pereche de aripi pliabile şi are un design atrăgător, avionică modernă şi vizibilitate perfectă în timpul zborului. Transformarea de la vehicul de uscat la vehicul de aer se face uşor, spun specialiştii în aeronautică şi astronautică de la MIT, fiind nevoie doar de câteva comenzi aplicate la bordul Terrafugiei.

Oamenii visează la un asemenea vehicul de la începutul secolului trecut, când Felix Longobardi şi-a patentat invenţia intitulată “Vehicul cu funcţii combinate”. Dotat cu cele mai performante antene radio ale acelor vremuri, cu elice şi aripi retractabile în partea din faţă, cu propulsoare sub podea pentru a se ridica uşor de la sol, cu o cârmă destinată ghidării în aer şi pe apă şi cu un propulsor la “pupă” pentru a se mişca mai uşor pe apă, vehiculul cu funcţii combinate părea cea mai trăznită, dar şi cea mai iscusită invenţie a secolului al XX-lea. În urmă cu aproximativ 60 de ani, inginerul în aeronautică Mouton Taylor din Statele Unite a conceput o maşină zburătoare, numită Aerocar. A construit şase astfel de prototipuri, ideea sa generoasă neajungând niciodată la producţia de masă. Încercări similare au mai existat de-a lungul timpului, dar – aşa cum susţin şi cei de la MIT pe website-ul Terrafugia (http://www.terrafugia.com) – raportul cost/beneficii nu a justificat niciodată până acum o finanţare serioasă pentru construirea unor asemenea vehicule.

NUMĂRĂTOAREA INVERSĂ. Inginerii care au proiectat Terrafugia au fost sprijiniţi de Autoritatea Federală pentru Aviaţie, precum şi de dezvoltarea uluitoare a tehnologiei, mai ales în ceea ce priveşte apariţia materialelor foarte uşoare de construcţie a vehiculelor. Astfel a apărut ideea construirii unui vehicul practic (lucrările propriu-zise fiind demarate în vara lui 2004), ale cărui funcţii sunt combinate şi al cărui preţ de achiziţionare este destul de piperat, respectiv de 194.000 de dolari, iar pentru a conduce un astfel de vehicul, este nevoie ca proprietarul lui să aibă autorizaţie de pilot.

×
Subiecte în articol: inventii vehicul