x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Viaţă in trecut pe planeta roşie?

Viaţă in trecut pe planeta roşie?

20 Dec 2007   •   00:00

Rover-ul NASA, Spirit, făcănd parte din cea mai recentă misiune NASA de explorare a planetei Marte, alături de "fratele geamăn" Opportunity, a transmis recent date conform cărora viaţa microbiană ar fi putut exista in trecutul geologic al corpului ceresc.

Rover-ul NASA, Spirit, făcănd parte din cea mai recentă misiune NASA de explorare a planetei Marte, alături de "fratele geamăn" Opportunity, a transmis recent date conform cărora viaţa microbiană ar fi putut exista in trecutul geologic al corpului ceresc. Spirit, ajuns pe suprafaţa planetei in ianuarie 2004, a efectuat teste in mai 2007 pe depozite de siliciu aproape pur, care s-ar fi format in condiţii similare cu cele de pe Pămănt, unde aceste procese au condus la apariţia vieţii, relatează AFP. Una dintre intepretările cercetătorilor de la Jet Propulsion Laboratory NASA, din Pasadena merge pe ideea că depozitele au apărut in urma acţiunilor unor izvoare fierbinţi. O alta ar fi că siliciul a apărut datorită emanaţiilor de fum din zona vulcanilor activi. "Oricare dintre aceste condiţii care au dus la producerea lui, concentraţia de siliciu este probabil cea mai semnificativă descoperire făcută de Spirit, pentru că a arătat că a existat o nişă propice vieţii pe Marte in trecut", a declarat Steve Squires, din cadrul echipei care conduce experimentele ştiinţifice ale celor două rovere aflate pe suprafaţa Planetei Roşii in prezent. Oamenii de ştiinţă cred că Marte a evoluat de la un mediu umed spre cel arid, din ziua de azi.Â

Deep Space catre comete

Universitatea Maryland, care conduce testele ştiinţifice ale sondei Deep Space a primit undă verde de la NASA pentru direcţionarea instrumentului de cercetare către cometa Hartley 2, relatează Science Daily. Deep Space mai are in "foaia de lucru" explorarea a cinci stele care pot avea planete de mărimea Pămăntului in orbite. "Este extraordinar că putem să trimitem Deep Space intr-o misiune care combină două investigaţii ştiinţifice separate, care ne pot ajuta să inţelegem cum se formează şi evoluează sistemele solare", a declarat astronomul Michael A’Hearn, de la Universitatea din Maryland.Â

Â

Rocadă cu giganţi gazoşi

Acum patru miliarde de ani, in perioada de inceput a evoluţiei sistemului solar, Neptun şi Uranus au schimbat locurile intre ele, relatează Science Daily, citănd cercetări efectuate de o echipă de cercetare de la Arizona State University. Calculele se bazează pe densitatea discului de gaze şi de praf din care s-au format planetele in jurul Soarelui. Cele două planete s-au format mult mai aproape de Soare decăt se credea iniţial, impărţind masa discului de gaze şi generănd, ca una dintre consecinţe, o schimbare de locuri, conform modelului matematic Nice, dezvoltat in Franţa.

Teste pentru oceanele Europei

Un prototip al unui submarin robotizat, care a fost proiectat să cerceteze oceanele care par a se ascunde sub crusta de gheaţă a satelitului lui Jupiter, Europa, va incepe testele intr-un lac din Antarctica in 2008, relatează New Scientist. Submarinul, botezat "Endurance", va studia lacul West Lake Bonney incepănd cu octombrie 2008. Lacul, acoperit de o crustă de gheaţă, nu a fost explorat niciodată, fiind un teren de cercetare virgin.

Enceladus fara oceane

Un nou studiu efectuat de Universitatea din Colorado a pus in evidenţă că pe satelitul natural al lui Saturn, Enceladus, nu se află oceane, relatează BBC. Cercetătorul care a condus studiul, Nick Schneider, a arătat că măsurătorile nu arată prezenţa sodiului, a sării, care ar fi trebuit să se formeze in contactul apei cu roca pe parcursul milioanelor de ani. Vaporii din atmosfera satelitului indică prezenţa unei ape foarte pure, aruncată in atmosferă prin jeturi misterioase.

Ingrămădeală pe Lună

In următorii 15 ani pe satelitul Pămăntului va fi aglomeraţie, relatează New Scientist. După anunţul NASA că SUA se vor reintoarce cu oameni pe Lună in 2020, China a anunţat că pănă in 2012 va trimite un modul de cercetare, urmănd ca in jurul anului 2022 să trimită oameni pe Lună. Iar după o pauză de 30 de ani, Rusia işi va relua programele de explorare selenară fără oameni. Insă şi companii private au anunţat că vor trimite sonde de explorare, una dintre ele fiind Odyseey Moon, cu sediul in insula Isle of Man.

×
Subiecte în articol: spatiul cosmic