x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă (VIDEO) Cât de uşor se manipulează cu televizorul. Un studiu arată că oamenii sunt dispuşi să tortureze alţi oameni, dacă sunt îndemnaţi de un prezentator TV

(VIDEO) Cât de uşor se manipulează cu televizorul. Un studiu arată că oamenii sunt dispuşi să tortureze alţi oameni, dacă sunt îndemnaţi de un prezentator TV

18 Apr 2012   •   11:13
(VIDEO) Cât de uşor se manipulează cu televizorul. Un studiu arată că oamenii sunt dispuşi să tortureze alţi oameni, dacă sunt îndemnaţi de un prezentator TV

Un studiu efectuat de psihologii Universitatii din Paris, in 2010, dar ale carui rezultate au fost publicate abia acum, arata ca autoritatea unui prezentator TV este suficient de mare pentru a determina oamenii obisnuiti sa comita acte reprobabile, chiar sa tortureze alti oameni.

Psihologii au creat un concurs TV fals, pentru experimentul lor, la care au participat 80 de concurenti. Intr-un studio TV, in fata a 100 de spectatori, acestia au fost rugati sa puna o serie de intrebari unui al concurent, un actor care s-a recomandat drept Jean Paul. Actorul era imobilizat intr-un scaun electric.

In cazul in care Jean Paul raspundea gresit, concurentul trebuia sa apese o maneta, spunandu-i-se ca Jean Paul va suferi un soc electric.

Cu fiecare raspuns gresit, socul devenea mai puternic, ajungandu-se de la 20 de volti la 460 de volti.

Dintre cei 80 de concurenti, 64 au fost dispusi sa-i administreze lui Jean Paul socuri de 460 de volti, in ciuda faptului ca acesta urla de durere si implora ca jocul sa inceteze.

Cand concurentii se aratau reticenti, gazda concursului ii incuraja sa continue, spunand ca producatorii isi asuma responsabilitatea, in cazul in care Jean Paul pateste ceva.

Concurentii au continuat sa administreze socurile de 460 de volti chiar si cand un membru al echipei de filmare (alt actor) intervenea si spunea ca un astfel de soc poate fi mortal si ca tot concursul este unul periculos si imoral.

Numai 16 concurenti au refuzat sa continue concursul inainte de a se ajunge la administrarea socurilor de 460 de volti.

Studiul cercetatorilor francezi s-a bazat pe experimentul realizat in anii '60 de profesorul Universitatii Yale, Stanley Milgram. Acesta a incercat atunci sa verifice cat de dispus este un om sa comita acte imorale daca primeste un ordin de la o persoana investita cu autoritate.

Experimentul lui Milgram a fost menit sa explice comportamentul soldatilor germani din timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, care au contribuit la Holocaust si a aratat ca 80% din cei studiati au fost dispusi sa comita acte impotriva constiintei lor la ordinele unei persoane investite cu autoritate.

"Se stie de multa vreme ca televiziunea si prezentatorii TV exercita o influenta asupra comportamentului telespectatorilor. S-a banuit ca aceasta putere de influentare poate duce si la modificarea comportamentului acestora, in sensul in care telespectatorii sa fie convinsi sa comita gesturi imorale, dar pana acum acest lucru nu a fost dovedit", spun cercetatorii francezi.

"Rezultatele arata ca supunerea in fata prezentatorului TV a fost raspunsul dominant al persoanelor studiate, la fel ca si in experimentul clasic al lui Milgram", se mai arata in concuziile experimentului.

In paralel, concursul fals, denumit "Zona extrema" a fost si subiectul unui documentar despre succesul si posibila influenta a programelor TV de tip "Rality show".

×
Subiecte în articol: manipulare tv stanley milgram