x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă (VIDEO) Paraşutism din stratosferă

(VIDEO) Paraşutism din stratosferă

25 Iul 2012   •   21:00
(VIDEO) Paraşutism din stratosferă

Felix Baumgartner a sarit cu parasuta din stratosfera, de la inaltimea de 28,96 km adica aproape de trei ori inaltimea la care zboara avioanele de pasageri.

Austriacul a aterizat in siguranta in apropierea Roswell, New mexico, dupa ce a atins, in cadere libera, viteza de 862 km/h.

Baumgartner spera ca luna viitoare cand va sari de la inaltimea de 37 km sa poate atinge viteza supersonica.

"A fost un vis al meu," a declarat parasutistul dupa salt.

Recordul este detinut de Joe Kittinger care a sarit de la 30,57 km in anul 1960. Kittinger, care acum este in varsta de 84 de ani, a monitorizat saltul lui Baumgartner.

Baumgartner a urcat singur intr-o capsula care a fost ridicata cu ajutorul unui balon urias, umplut cu heliu. Parasutistul a fost imbracat cu o salopeta speciala, presurizata, si de asemeni cu rezerva necesara de oxigen.

Barbatul a fost in cadere libera timp de 3 minute si 48 de secunde inainte sa isi deschida parasuta.

NASA de asemeni este extrem de interesata de experimentul Stratos (prescurtare de la stratosfera). Agentia spatiala vrea sa obtina cat mai multe informatii in vederea punerii la punct al unui sistem de evacuare de urgenta pentru navele spatiale.

Felix Baumgartner este un fost parasutist militar si practicant de sporturi extreme; a sarit de peste 2.500 de ori din avion sau elicopter.

×
Subiecte în articol: parasutism stratosfera Felix Baumgartner