x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă VIDEO - Unde este ”capitala fulgerelor”

VIDEO - Unde este ”capitala fulgerelor”

04 Mai 2016   •   19:44
VIDEO - Unde este ”capitala fulgerelor”
Sursa foto: Foto: NASA

Noua ''capitală mondială'' a fulgerelor este Lacul Maracaibo din nord-vestul Venezuelei, zonă în care se înregistrează, în medie, 233 de fulgere pe metru pătrat în fiecare an, potrivit datelor obţinute de Misiunea de Monitorizare a Ploilor Tropicale (TRMM) a agenţiei spaţiale americane (NASA), scrie miercuri ziarul spaniol ''ABC''.

Această lagună din apropierea oraşului Maracaibo a depăşit recordul deţinut anterior de bazinul fluviului african Congo, susţin autorii studiului publicat în ''Buletinul Societăţii Americane de Meteorologie'', care au analizat un complex de date foarte precise strânse timp de 16 ani din spaţiul cosmic.

''În prezent, putem sesiza densitatea şi frecvenţa fulgerelor cu detalii mult mai fine la scară globală'', iar o mai bună înţelegere a acestor fenomene ''va permite guvernelor din întreaga lume să ia decizii mai bine fundamentate în legătură cu clima'', a explicat Richard Blakeslee, cercetător în proiectul Marshall al NASA.

''Lacul Maracaibo este un unicat din punct de vedere geografic şi climatologic'', ceea ce îi conferă condiţii optime pentru formarea de furtuni, a declarat Dennis Buechler, de la University of Alabama in Huntsville (SUA).

Maracaibo este cel mai mare lac din America de Sud, cu o suprafaţă a luciului de apă de 13.210 kilometri pătraţi. Totodată, este unul dintre cele mai vechi lacuri de pe Pământ. În general, furtunile de declanşează noaptea, când aerul rece care coboară de pe Munţii Anzi se întâlneşte cu masele de aer cald şi umed de deasupra lacului. Aşa se ajunge la o medie de 297 de furtuni nocturne pe an, punctul de maxim fiind în septembrie.

Africa este continentul în care se produc cele mai multe fulgere. Dintre cele zece regiuni din lume în care există cele mai propice condiţii pentru descărcări electrice în timpul furtunilor, şase se află în Africa, susţine studiul american. Cele mai multe fulgere cad deasupra Lacului Victoria şi a altor lacuri de-a lungul Marelui Rift African, zone asemănătoare cu cea a Lacului Maracaibo. AGERPRES

×
Subiecte în articol: lacul maracaibo capitala fulgerelor