x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Vidre în pericol

Vidre în pericol

de Jurnalul National    |    31 Ian 2008   •   00:00

Ministerul Mediului din Irlanda a luat noi măsuri de protejare a vidrelor, deoarece numărul acestora este în continuă scădere

Ministerul Mediului din Irlanda a luat noi măsuri de protejare a vidrelor, deoarece numărul acestora este în continuă scădere, relatează AFP. Studiile recent efectuate de către cercetători arată că vidrele sunt cele mai ameninţate mamifere din Irlanda, populaţia acestei specii scăzând cu 18% în ultimii 25 de ani din cauza poluării apelor, distrugerii habitatului de lângă râuri şi accidentelor din traficul rutier. Cele 29 de măsuri luate de către oficialii irlandezi au ca scop creşterea numărului de vidre în cinci ani, astfel ca specia să ajungă din nou la nivelul la care se afla în anul 1985.

 

Neobişnuite, dar ignorate

Societatea Zoologică din Londra (SZL) a lansat o campanie de protejare a zece specii de amfibieni neobişnuiţi, ameninţate de pericolul dispariţiei, relatează AFP. Printre acestea se regăsesc specii care trăiesc sub pământ luni de zile, amfibieni cu tentacule care le ies din cap, precum Sagalla caecilian, vietăţi care pot trăi zece ani fără hrană sau altele care pot ajun­ge până la 1,8 metri, precum salamandra uriaşă de China. SZL a pus bazele acestei campanii deoarece, conform purtătorului de cuvânt, Helen Meredith, speciile de amfibieni menţionate sunt printre cele mai remarcabile şi stranii de pe planetă.

 

Gupii cu potenţial

Un studiu, efectuat de către cercetători de la Universitatea Naţională din Mexic, arată că gupii masculi hărţuiesc sexual femelele care aparţin altor specii de peşti, împiedicându-le astfel să se reproducă, relatează NewScientist. “Gupii masculi sunt foarte activi din punct de vedere sexual”, a spus cercetătorul şef Alejandra Valero. Oamenii de ştiinţă au pus în acelaşi acvariu masculi gupii, femele gupii, precum şi femele Skiffia bilineata, observând că, oricâte femele gupii ar fi avut împrejur, masculii încercau să se reproducă cu ambele specii. 

 

Zboară, puiule, zboară!

Un nou studiu publicat de prestigioasa revistă Nature sugerează că elementul-cheie în înţelegerea evoluţiei zborului este unghiul la care o pasăre bate din aripi. O echipă de cercetători de la Laboratorul de Zbor al Universi­tăţii din Montana a descoperit că pă­sările îşi îndoaie ari­pile în acelaşi unghi îngust fie că aleargă, zboară sau pla­nează. Concluzia studiului a fost că pri­mele păsări au început să zboare atunci când au învăţat să-şi îndoaie aripile la unghiul potrivit. “Omul a fost interesat de originea şi zborul păsărilor de cel puţin un secol şi jumătate, dar cred că nu au fost abordate corect de la început”, a declarat Ken Dial, profesor la Universitatea din Montana.

 

Reputaţie nemeritată

Şobolanii sunt adesea consideraţi murdari şi purtători de boli. Se pare însă că cele mai importante însuşiri ale lor sunt inteligenţa şi afectivitatea, re­la­tează Science Daily. Mai mult, se pa­re că micile rozătoare nu sunt deloc murdare şi au obiceiul de a se spăla de câteva ori pe zi, asemenea pisicilor. Şo­bolanii trăiesc între 1 şi 3 ani şi sunt animale foarte prolifice. În decurs de o viaţă, o pereche poate produce aproximativ 15.000 de descendenţi, iar fe­melele sunt însărcinate aproape toa­tă viaţa. Ce nu prea se ştie despre şobo­lani este faptul că obişnuiesc să râdă şi scot mici chiţăituri când sunt amuzaţi. 

 

Vulcanul îngheţat

Un studiu publicat în Nature Geoscience arată că sub gheţurile Antarcticii există un vulcan, descoperit prin teledetecţia aeriană, a cărui singură erupţie a avut loc acum 2.300 de ani, relatează Mediafax. Vulcanul se află în regiunea Ellsworth, în apropierea gheţarului Pine Island, stratul de cenuşă acoperind o suprafaţă de 23.000 km2 la o adâncime cuprinsă între 100 şi 700 de metri.

×
Subiecte în articol: natura