Atâta vreme cât oamenii vor exista pe Pământ, ei nu vor înceta să construiască, să inoveze, să analizeze, să dezvolte. Să evolueze. Vă prezentăm în cele ce urmează o listă a unora dintre invenţiile cele mai notabile, listă construită cu grijă de revista americană The Time.
Începem "pledoaria" noastră cu "cimentul antismog", un material de construcţii dezvoltat de compania Italcimenti şi menit să micşoreze, cu 50-65%, nivelul de dioxid de nitrogen şi de monoxid de carbon. Unele dintre cele mai lăudabile inovaţii în domeniul mediului înconjurător au fost panourile solare cu folie subţire. Produsă de americanii de la Nanosolar, tehnologia are la bază un film foto imprimat pe folii de aluminiu, iar panourile sunt flexibile şi ieftine ca şi costuri de producţie. Notabile sunt şi invenţiile din industria auto. Amintim aici de elveţienii de la Peraves, care au reuşit să treacă toate testele cu noul model al maşinuţei MonoTracer cu emisii de 85 de grame de CO2, de americanii de la Tesla Motors şi modelul lor ecologic Tesla Roadster, dar şi de Aptera, maşinuţa cu trei roţi.
MOŞTENIRE GENETICĂ. Una dintre invenţiile anului 2008 este trusa pentru testarea ADN, accesibilă persoanelor obişnuite. Trusa te ajută să colectezi o probă din propria salivă, pe care apoi o trimiţi la un laborator, de unde poţi afla ce boli poţi dezvolta în funcţie de moştenirea genetică.
IT. În mai 2008, supercomputerul Roadrunner, construit pentru Laboratorul Los Alamos al Administraţiei Naţionale a Securităţii Nucleare din SUA, a devenit cel mai rapid computer din lume după ce a depăşit bariera de calcul a unui petaflop, efectuând mai mult de 1 cvadrilion de calcule pe secundă. Una dintre invenţiile anului 2008 este destinată companiilor producătoare de computere – se numeşte "Memristor" şi este un nou tip de circuit care păstrează datele stocate în memorie chiar şi atunci când este deconectat de la sursa de curent.
NEXI. Considerat invenţia anului, roboţelul Nexi, construit de Institutul de Tehnologie din Massachusetts (SUA) după înfăţişarea omului, poate să vorbească, să exprime diferite stări prin mimica feţei şi să efectueze mişcări complexe ale mâinilor. Oamenii de ştiinţă speră ca, în curând, Nexi să poată să se şi mişte în jurul obstacolelor cu ajutorul roţilor.
PERFORMANŢĂ. În domeniul explorării spaţiului cosmic, invenţia vedetă a anului 2008 este viitorul rover care va explora terenul marţian. Conceput de NASA, Mars Science Laboratory măsoară aproape 3 metri lungime. Când va fi lansat în spaţiu anul viitor, va avea la bord 80 de kilograme de instrumente ştiinţifice, inclusiv un tun cu neutroni destinat investingării solului pentru a descoperi urme de permafrost.
PIRAMIDA FĂRĂ UMBRĂ. Parisul se pregăteşte să găzduiască una dintre cele mai uimitoare construcţii văzute vreodată în întreaga lume. Este vorba despre un zgârie-nori care nu face umbră indiferent de poziţia Soarelui. Structura clădirii are forma unui triunghi ascuţit care urmează a fi construit din sticlă şi oţel.
PERFORMANŢĂ. Dacă vă gândeaţi că tehnologia propusă de producătorii filmului "Terminator" este strict de domeniul viitorului, aflaţi că cercetătorii de la Universitatea Babak Parviz din Washington, SUA, au creat, în 2008, prototipul lentilelor de contact bionice. Persoana care poartă astfel de lentile de contact va avea, în câmpul vizual, un ecran virtual pe care se desfăşoara imagini, hărţi şi alte date utile, creând iluzia că acestea plutesc în aer. Lentilele funcţionează pe baza energiei luminii solare şi a unui receptor al semnalelor de radiofrecvenţă.
Citește pe Antena3.ro