x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Viziune - Cand si androizii dispar fara urma

Viziune - Cand si androizii dispar fara urma

19 Feb 2006   •   00:00
Viziune - Cand si androizii dispar fara urma

Ce legatura exista intre un scriitor american ignorat in timpul vietii, NextFest si codul sursa al unui robot extrem de avansat, disparut fara urma si cautat cu disperare de cei care l-au construit?

Povestea lui incepe la 16 decembrie 1928, cand Philip K Dick s-a nascut prematur in Chicago. A scris numeroase nuvele Science Fiction, ignorate zeci de ani de cititori si de critici. Ca o ironie a sortii, Dick a devenit cunoscut abia dupa ce a murit la varsta de 53 de ani. Chiar in 1982, anul cand scriitorul a trecut in alta dimensiune, aparea filmul Blade Runner - inspirat de nuvela sa, "Do Androids Dream of Electric Sheep?". De atunci, alte sase filme foarte cunoscute au fost inspirate de scrierile sale, printre care Total Recall si Minority Report.

In Blade Runner, Rutger Hauer este liderul Nexus 6, un grup de androizi extrem de inteligenti, dar scapati de sub controlul celor care i-au creat. Harrison Ford joaca rolul unui vanator de roboti (blade runner) care a primit misiunea sa-i gaseasca si sa-i anihileze.

Partea interesanta abia acum incepe. O echipa de artisti, scriitori, ingineri si liber-cugetatori s-a hotarat sa creeze un android dupa chipul si asemanarea lui Philip K Dick. La proiect au participat FedEx Institute, Hanson Robotics si Universitatea texana Arlington. Androidul a fost prezentat in iunie 2005 la Chicago, cu ocazia NextFest (cel mai important eveniment dedicat tehnologiei viitorului).

PERSONALITATE. Androidul Philip K Dick are propria personalitate, obtinuta cu ajutorul inteligentei artificiale. Este capabil sa poarte conversatii folosind un software vocal foarte avansat, incarcat cu expresii din operele literare ale scriitorului. Programul de identificare biometrica si sistemul de camere video instalate in globii oculari ii permit sa recunoasca persoanele care il intereseaza, chiar daca acestea se afla intr-o multime. Recunoaste expresiile si limbajul trupului celor cu care sta de vorba, fapt care il face sa poarte conversatii aproape ca un om in carne si oase. Se foloseste de citate din opera scriitorului SF pentru a schimba vorba atunci cand discutia ajunge intr-o zona pentru care nu a fost programat.

Daca vreti sa va convingeti, singura posibilitate este sa descarcati codul sursa al programului sau de la http://www.pkdandroid.org. Azi se implineste o saptamana de cand constructorii lui Philip K Dick au anuntat ca androidul a disparut in timpul unui transport aerian.
×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica