x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech SUA, ingrijorate de expansiunea armatei chineze

SUA, ingrijorate de expansiunea armatei chineze

15 Feb 2018   •   07:59
SUA, ingrijorate de expansiunea armatei chineze

Expansiunea armatei chineze se desfăşoară într-un ritm atât de alert, încât va putea concura în curând cu puterea americană "practic în toate domeniile", a atras atenţia un înalt responsabil american.

 

"Consolidarea impresionantă a puterii militare a Chinei va putea reprezenta în curând o provocare pentru Statele Unite practic în toate domeniile", a avertizat amiralul Harry Harris în cursul unei audieri în faţa Comisiei pentru forţele armate a Camerei Reprezentanţilor.

"Principalele progrese includ ameliorări importante în desfăşurarea bateriilor de rachete, dezvoltarea celei de-a cincea generaţii de avioane de luptă şi creşterea în mărime şi în capacitate a marinei chineze cu prima sa bază în străinătate, în portul Djibouti", a declarat el.

Harry Harris, comandant al forţelor americane din zona Pacificului (PACOM), a fost desemnat recent de preşedintele american, Donald Trump, pentru a fi ambasador în Australia. O numire care mai necesită aprobarea Senatului.

Potrivit militarului cu 39 de ani de carieră, care în trecut a criticat vehement expansiunea armatei chineze în Marea Chinei de Sud, "dacă Statele Unite nu ţin ritmul, PACOM va întâmpina dificultăţi în a concura cu Armata Populară de Eliberare în viitoarele conflicte".

În cursul audierii parlamentare, amiralul a dat asigurări în privinţa ameninţării nord-coreene, afirmând că Pentagonul dispune în prezent de capacităţi pentru a bloca orice eventuală rachetă lansată de Phenian.

"Dat fiind ceea ce considerăm că ar trebui să fie capacităţile nord-coreene în privinţa rachetelor peste trei sau patru ani (...), cred că trebuie să se îmbunătăţim rachetele de apărare", a detaliat el. Harry Harris a ţinut să sublinieze că obiectivul liderului nord-coreean, Kim Jong Un, este, pe lângă menţinerea regimului său, asigurarea controlului asupra întregii Peninsule Coreene.

Potrivit experţilor, motivaţiile lui Kim Jong Un pentru dezvoltarea capacităţilor nucleare şi balistice sunt mai degrabă raţionale: să protejeze însăşi existenţa regimului său, deşi această cursă a înarmării a sporit riscul de confruntare cu Statele Unite. AGERPRES

×