x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 1.000 de computere virusate valorează 5 dolari

1.000 de computere virusate valorează 5 dolari

de Cristian Ionescu    |    18 Iun 2009   •   00:00

În una din multele reţele „subterane” a cyber-infractorilor, numită The Golden Cash network, 1.000 de PC-uri infectate pot fi cumpărate chiar şi cu 5 dolari, a dezvăluit furnizorul de soluţii de securitate Finjan Inc., în raportul de securitate Cybercrime Intelligence Report 2009.

The Golden Cash network este o platformă online de comercializare subterană, care face parte din aşa zisa „piaţa neagră" a cyber-infractorilor. Ca şi într-o piaţă normală, aici se întâlnesc atât cyber-vânzătorii cât şi cumpărătorii. Procesul este uimitor de simplu. Privind cumpărătorul, există mulţi cybercriminali care cumpără acces la PC-urile care au fost infectate. Imediat ce un hacker infectează un calculator si capătă control complet, poate fi vândut în conditii excelente pe platforma de tranzacţionare, acesta apărând ca „marfă proaspătă".

Însă preţurile variază destul de mult. În Australia de exmplu, compania de securitate a găsit oferte de acces la o mie de calculatoare virusate contra sumei de 100 de dolari, pe când în estul Asiei acelaşi număr de calculatoare costă numai 5 dolari. Însă mia de calculatoare va circula în continuare, după ce cumpărătorul îşi va atinge scopul. Acesta o va revinde la rândul lui altui cumpărător, probabil pentru o suma mai mică decât cea folosită la achiziţionarea inţială.

Astfel, Personal Computer îşi pierde eticheta de „personal" şi devine un bun digital de consum general, fără ca proprietarii să-şi dea seama că au pierdut controlul din primele 5 minute de navigare pe net.

×
Subiecte în articol: IT