x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 112, o problemă UE

112, o problemă UE

de Alexandru Radescu    |    14 Mar 2008   •   00:00
112, o problemă UE

Localizarea apelanţilor la sistemul 112 va fi posibilă în vara acestui an, a promis ministrul Comunicaţiilor, Borbely, comisarului european Reding. Comisia Europeană va analiza dosarul NetCity.

Localizarea apelanţilor la sistemul 112 va fi posibilă în vara acestui an, a promis ministrul Comunicaţiilor, Borbely, comisarului european Reding. Comisia Europeană va analiza dosarul NetCity.

Până la vară, problemele le­gate de localizarea ape­lan­ţilor în sistemul 112 vor fi rezolvate, iar “termenul şi condiţiile‘‘ au fost acceptate de co­misarul european Viviane Reding, prezent la Bucureşti pentru o serie de discuţii cu oficiali români. STS-ul a încheiat un protocol cu operatorii de telefonie mobilă, iar MCTI va supune săptămâna vii­toare Guvernului Ordonanţa de Urgenţă privind funcţionarea Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, a de­clarat ieri ministrul Comu­ni­caţiilor, Karoly Borbely. “Problemea 112 este o problemă europeană‘‘, a spus comisarul pentru Societate Informaţională şi Mass-Media, în condiţiile în care sunt 16 ţări ame­ninţate cu infringement în pro­blema localizării apelantului. Pe de altă parte, detaliile legate de localizarea unui apelant rămân la nivel de “celulă‘‘, având în vedere func­ţionarea tehnologiei GSM. Un alt motiv pentru care Reding a venit în România a fost acela al independenţei ANRCTI, ministrul arătând că legea de funcţionare a instituţiei se află la Parlament.

 

UN NOU DOSAR. Printre subiectele discutate de comisarul UE cu parlamentarii români s-a aflat şi NetCity: “Avem anumite îndoieli dacă nu cumva acest proiect – deşi nu ne-am documentat foarte bine, ci doar de departe – nu constituie o încălcare a Legii privind protecţia concurenţei‘‘, a susţinut Reding. Co­misarul a spus că în cazul în care se va intenta un proces în legătură cu acest proiect, procesul nu va fi în­dreptat împotriva Pri­măriei Bu­cureştiului, ci împotriva Româ­niei.

Viviane Reding a mai declarat că nivelul radiaţiilor electroma­gnetice emise de antenele GSM nu afec­tează sănătatea persoanelor expuse, neexistând dovezi ştiinţifice care să dovedească contrariul. Potrivit mi­nistrului Borbely, MCTI va demara o campanie de informare a populaţiei în legătură cu impactul radiaţiilor antenelor de telefonie mobilă asupra stării de sănătate, campanie susţinută şi de operatorii mobili.

 

alex.radescu@jurnalul.ro

 

Citiţi şi: Controversa privind antenele gsm continuă 

×
Subiecte în articol: IT