x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 14 sau 2 canale, gratuit, în format digital?

14 sau 2 canale, gratuit, în format digital?

de Alexandru Radescu    |    14 Iun 2010   •   00:00

Conform caietului de sarcini pentru obţinerea primelor două licenţe de televiziune digitală, prin intermediul primului multiplex se va asigura cel puţin transmisia programelor publice TVR1 şi TVR2. În discuţiile inţiale, câştigătorii primelor două multiplexe digitale trebuia să asigure populaţiei, gratuit, 14 canale în format digital.

Estimat de Ministerul Comunicaţiilor pentru sfârşitul lui iulie, momentul aflării câştigătorului primei licenţe pentru televiziune digitală a fost decis pentru 20 septembrie de către Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii. A doua licenţă va fi acordată pe 30 septembrie.

ANCOM a supus consultării publice caietele de sarcini pentru procedurile de selecţie comparativă de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru în vederea operării primelor două multiplexe de televiziune digitală terestră DVB-T pe teritoriul României.

Etapele licitaţiilor

După finalizarea consultării, ANCOM îşi propune să pună în vânzare caietul de sarcini începând cu data de 1 iulie, să primească ofertele până la data de 19 august şi să desemneze câştigătorii licitaţiilor la data de 20 septembrie pentru primul multiplex şi la data de 30 septembrie pentru cel de-al doilea. Licenţele se vor acorda pentru o perioadă de 10 ani.

Acoperire teritoriu şi populaţie

Acoperirea cu servicii de televiziune digitală terestră se va face în patru faze, cu respectarea următoarelor termene: 30 iunie 2011 - acoperirea a cel puţin 60% din populaţie şi 50% din teritoriu (prima fază a dezvoltării), 31 decembrie 2011 - acoperirea a cel puţin 80% din populaţie şi 70% din teritoriu (a doua fază), 30 iunie 2012 - acoperirea a cel puţin 90% din populaţie şi 80% din teritoriu (a treia fază) şi 17 iunie 2015 - acoperirea a cel puţin 95% din populaţie (a patra fază).

Echipamentele de recepţie

Un alt detaliu „controversat", care trebuia lămurit ţn caietul de sarcini este acela al detaliilor tehnice legate de echipamentelor de recepţie. Din păcate, caietul de sarcini specifică doar că: „Ofertantul trebuie să prezinte planul de dotare a populaţiei (în situaţia existenţei unui asemenea plan) cu echipamente de recepţie, în vederea diminuării impactului trecerii de la televiziunea analogică clasică la televiziunea digitală terestră (DVB-T) şi a măririi gradului de penetrare în rândul populaţiei a televiziunii digitale terestre (DVB-T).


Vezi si:


Licenţa pentru televiziune digitală poate să vină "la pachet" cu peste 60.000 de echipamente de recepţie

Condiţii, taxe şi calendar pentru trecerea la televiziunea digitală








×
Subiecte în articol: redactie