x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 3G-ul, la uşa Cosmote România

3G-ul, la uşa Cosmote România

de Alexandru Radescu    |    24 Oct 2008   •   00:00

O propunere a Comisiei Europene din iulie 2007 dădea speranţe operatorului Cosmote în legătură cu posibilitatea de a oferi servicii 3G în reţeaua GSM. Astfel, CE propunea deschiderea frecvenţelor radio alocate exclusiv serviciilor de telefonie mobilă GSM pentru operatorii altor variante de comunicaţii wireless, precum serviciile de generaţia a treia (3G).

Iată că ieri, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii a propus spre consultare un proiect de decizie privind furnizarea de servicii de comunicaţii de generaţia a treia în benzile de 900 MHz şi de 1800 MHz. Conform proiectului, operatorii care deţin aceste benzi prin licenţă vor putea să ofere şi servicii de comunicaţii de generaţia a treia prin intermediul sistemelor UMTS (servicii multimedia şi de transmisii de date). Acest drept de utilizare va putea fi exercitat numai după modificarea licenţelor acordate, în condiţiile legii. În prezent, aceste benzi sunt alocate prin licenţe către Orange România, Vodafone România şi Cosmote Romania. În iulie 2007, fostul presedinte al Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, Dan Georgescu, ne declara următoarele: “Întrucât Cosmote este operator GSM, deţinând o licenţă de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea de reţea şi servicii GSM, atât in banda de 900 MHz, cât şi de 1.800 MHz, acesta va putea beneficia de oportunitatea creată prin decizia Comisiei pentru a furniza servicii 3G. Nedobândirea de către Cosmote a licenţei 3G la ultima licitaţie nu il impiedică pe operator să furnizeze servicii 3G in benzile de 900 MHz şi 1.800 MHz, acesta putându-şi exercita dreptul deja acordat de utilizare a frecvenţelor in benzile respective, in condiţiile implementării deciziei Comisiei Europene in ţara noastră", a arătat ex-preşedintele Autorităţii de Reglementare.

FURTUNĂ LA ORIZONT
Proiectul ANC rămâne spre consultare 30 de zile şi se anunţă discuţii furtunoase având în vedere faptul că operatorul Cosmote nu este obligat să plătească nici o taxă pentru furnizarea de servicii 3G. Fiind vorba de 900/1800MHz, operatorul a plătit deja o licenţă pentru frecvenţă. Oficialii Cosmote ne-au declarat următoarele: “Oferirea de servicii 3G prin intermediul frecventei de 900 MHz este una din posibilităţile pe care le evaluăm pentru a adaugă in portofoliul nostru pachete de servicii broadband. Prin urmare, ne bucură această decizie a autorităţilor române de a da curs recomandării Comisiei Europene. Credem că o astfel de oportunitate va fi în interesul consumatorilor români, Cosmote va Declanşa o concurenţă reală pe acest domeniu, asa cum a realizat deja în segmentul serviciilor de voce.” Dacă Vodafone s-a abţinut, deocamdată, de la declaraţii, cei de la Orange au reacţionat prin Dorin Odiaţiu, Wholesale, International & Regulatory Affairs Director:

”În principiu considerăm că este o initiaţivă benefică. În acelaşi timp, acordarea cu titlu gratuit a dreptului de furnizare a serviciilor 3G unui operator ar dăuna principiilor concurenţei şi egalităţii şanselor, principii pe baza cărora a funcţionat piaţa comunicaţiilor în România pâna acum. Cei patru operatori care deţin în prezent dreptul de operare pentru serviciile 3G au câştigat licitaţii, şi-au asumat obligaţii legate de acoperire şi calitatea serviciului şi au plătit câte 35 milioane de dolari. Sperăm într-o rezolvare echitabilă a situaţiei, astfel încât operatorii 3G actuali să nu fie defavorizaţi”, arătat oficialul Orange România.

DECIZIE
Acest proiect de decizie vine ca urmare a adoptării de către Comitetul pentru Comunicaţii Electronice (ECC) din cadrul Conferinţei Europene a Administraţiilor de Poştă şi Telecomunicaţii (CEPT) a unei decizii şi a unor rapoarte privind compatibilitatea dintre sistemele UMTS şi GSM care operează în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz şi compatibilitatea dintre UMTS 900/1800 MHz şi sistemele care operează în benzile adiacente. Ulterior acestor demersuri ale CEPT, a fost întocmit un proiect de Decizie a Comisiei Europene privind armonizarea benzilor de frecvenţe de 900 MHz şi de 1800 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii paneuropene de comunicaţii electronice în cadrul Comunităţii care urmează să fie adoptat.


• Citiţi şi : 3G pentru Cosmote?

×
Subiecte în articol: IT servicii cosmote