x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 4G în România, tehnic posibil din 2011

4G în România, tehnic posibil din 2011

02 Dec 2009   •   00:00

Introducerea tehnologiei de comunicaţii din generaţia a patra va permite operatorilor să facă faţă creşterii exponenţiale a traficului de date mobile în următorii ani şi să îşi diminueze costurile operaţionale, a declarat directorul general al Nokia Siemens Networks România, Dragoş Chivu.



LTE oferă rate de date maxime de 173 Mbps în downlink şi 58 Mbps în uplink, ceea ce înseamnă în practică o viteză de 10 ori mai mare decât HSPA, tehnologia folosită în prezent pentru acces la Internet în mediu mobil.

"Nokia Siemens previzionează o creştere de 300 de ori a traficului de date mobile la nivel internaţional până în 2015. În România, conform datelor furnizate de trafic.ro, numărul de vizitatori unici a crescut de la 40 milioane, în 2007, la 71 milioane în noiembrie 2009”, a afirmat Chivu într-o conferinţă de presă.

"LTE oferă mai multă eficienţă operatorilor şi, drept consecinţă, costuri reduse şi mai multe beneficii pentru consumator. Dacă operatorii vor continua să investească în dezvoltarea reţelelor 2G şi 3G, care necesită fonduri mai ridicate în comparaţie cu LTE, costurile operaţionale ale acestora nu vor putea fi acoperite de venituri, în condiţiile în care consumatori sunt tot mai pretenţioşi şi vor mai multe servicii la acelaşi preţ sau chiar mai scăzut", a spus Chivu.

Chivu a afirmat că NSN este interesată să realizeze în România teste cu echipamente destinate tehnologiei LTE, în acest sens urmând să solicite Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare ân Comunicaţii (ANCOM) eliberarea unei benzi în spectrul de frecvenţe de 2,6 GHz.

"Echipamentele noastre pot funcţiona şi în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.100 MHz. În zilele următoare, le vom prezenta reprezentanţilor Orange, Vodofone, Cosmote şi RCS&RDS echipamentele noastre destinate tehnologiei LTE", a spus şeful NSN România.

×
Subiecte în articol: redactie