x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 8% dintre internauţi recunosc că descarcă ilegal materiale video

8% dintre internauţi recunosc că descarcă ilegal materiale video

de Cristian Ionescu    |    21 Iun 2009   •   00:00

8% din consumatorii din Marea Britanie, Franţa, Germania şi SUA au recunoscut că descarcă materiale video în mod ilegal de pe Internet, potrivit unui sondaj privind lupta împotriva pirateriei, efectuat de Futuresource Consulting.



Studiul arată că două treimi din cei intervievaţi în Marea Britanie sau SUA, uneori sau frecvent ,au urmărit programe TV, filme sau clipuri video de pe calculator sau laptop. Dintre aceştia, 15%a făcut acest lucru în mod ilegal. "Aceasta disponibilitate la scară largă de conţinut ilicit, reprezintă un obstacol major în calea dezvoltării serviciilor de conţinut online şi continuă să aibă un impact puternic asupra veniturilor, în ciuda măsurilor luate de guvernele şi autorităţile competente", se arată în raport.

Cele mai multe companii media se luptă pentru a convinge consumatorii să plătească pentru video, muzică sau ştiri online şi să combată presupunerea generală, că tot conţinutul de pe Internet este gratuit. Studiul a constatat că 90% dintre cei care au urmărit conţinut video online nu au plătit niciodată pentru a urmări ştiri sau filme/seriale TV pierdute, însă majoritatea au declarat că ar putea sau ar fi dispuşi să plătească în viitor.

Potrivit studiului, măsurile care se iau împotriva pirateriei sunt prea rar băgate în seamă de către consumatori şi adesea criticate, deoarece accesul liber la informaţie pe Internet este înţeles ca un drept personal de către utilizatori.

O modalitate de recuperare a pierderilor o reprezintă introducerea de material publicitar în cadrul conţinutului video, la începutul sau pe parcursul acestuia. Se pare că este o idee bună, deoarece studiul arată că doar 1% au declarat că reclamele le-au stricat filmul, jumătate au simţit disconfort, iar aproape 30% spun că acestea n-au avut nici un impact.

„Noi plătim pentru TV şi suntem obligaţi să ne uitam la reclame. Nu este o afacere proastă. Cu toate acestea, canale de televiziune fac tot posibilul să strice plăcerea vizionării, prin tăierea de cadre pentru încadrarea reclamelor. Se mai practică amânarea de episoade, meciuri, manifestări sportive, totul fără notificare şi aşa mai departe. Aceaste practici continuă în ciuda tuturor plângerilor primite de la consumatori. Apoi companiile se întreabă de ce oamenii au tendinţa de a obţine exact acelaşi produs în mod ilegal", spune un consumator.

La studiul Futuresource au participat peste 2500 de persoane.

×
Subiecte în articol: IT