x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ACTA intră în dezbaterea publică

ACTA intră în dezbaterea publică

de Alexandru Radescu    |    30 Ian 2012   •   15:31
ACTA intră în dezbaterea publică

La cinci zile dupa ce a semnat 'in secret', la Tokyo, controversatul document anti-piraterie ACTA, Guvernul Boc s-a decis sa demareze discutii publice pe acest subiect.

Ministerul Economiei va initia consultari pu­blice privind Tratatul Comercial Anti-Contrafacere, un document care nu poate fi aplicat inainte de parcur­gerea mai multor etape, inclusiv ra­tificarea in Parlament, si care nu modifica legea in domeniul proprie­tatii intelectuale, a anuntat ieri Guvernul. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca este 'inacceptabil' faptul ca premierul Emil Boc nu cunostea prevederile ACTA, care a fost semnat de Romania. Ponta a spus ca Guvernul a gresit semnand Tratatul Comercial Anti-Contrafacere fara o dezbatere publica prealabila. Romania se afla pe lista celor 22 de state europene care si-au pus semnatura, joia trecuta, pe docu­mentul ACTA, initiat in 2006 de Japonia.

Citeste si Textul integral al Acordului ACTA. Vezi care sunt imixtiunile in viata privata a utilizatorilor de internet

Documentul a produs controverse din clipa in care WikiLeaks a publicat, in 2008, o versiune a textului, actul primind anul trecut sustinerea SUA, Canada, Coreea de Sud. In 2010 mai multi parlamentari europeni au initiat o rezolutie prin care cereau examinarea cu atentie a eventualelor consecinte pe care un asemenea acord le-ar avea. Cu toate acestea, tratatul nu a fost nici o clipa prezentat public in timpul negocie­rilor. 'Informatiile s-au scurs. Ele fac referire la sanctiuni dure, inacceptabile, precum taierea accesului la internet pentru cei care pirateaza productiile artistice', a declarat pentru RRA euro-parlamentarul Renate Weber.

Libertate in cyberspace!
Deputatul Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor, s-a pronuntat ieri impotriva modalitatilor de 'combaterea a pirateriei digitale' asa cum sunt ele prevazute in proiectul ACTA.

'Internetul trebuie lasat naibii in pace, ca spatiu al libertatii absolute. Si daca ai ceva cu cineva care incalca vreo lege, exista milioane de metode de a-l prinde, de a-l pedepsi, in afara Internetului, fara nici o problema. Nu trebuie pentru asta blocate portiuni din Internet, pentru ca stiti ce se intampla? Astazi blocam portiuni din Internet, ca unul pirateaza sau ca nu stiu ce prostii face, dar maine blocam portiuni din Internet ale adversarului politic sau ale unui om care zice ceva care nu mai intra in parerea generala si nu e in ordine. Incepem sa limitam libertatile oamenilor in felul asta', a precizat Pambuccian, potrivit Rador, care citeaza RRA. De asemenea, Pambuccian a tinut sa traga un semnal de alarma si in legatura cu transformarea furnizorilor de internet in politisti. 'Nu cred ca treaba furnizorilor de Internet este sa detecteze ce fac abonatii, pentru ca in momentul ala, transformam furnizorul de Internet in politist. Si nu cred ca in Internet au ce sa caute politistii.'

Vezi si: Varujan Pambuccian: “Internetul trebuie lasat naibii in pace, ca spatiu al libertatii absolute'

ACTA, Marea Teroare pe internet. Cum ne-a aruncat Guvernul in bratele dictaturii si cenzurii online

×