x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Actul normativ privind tranziţia la televiziunea digitală, pe masa Executivului

Actul normativ privind tranziţia la televiziunea digitală, pe masa Executivului

de Cristian Ionescu    |    04 Iun 2009   •   00:00

Licitaţia pentru achiziţionarea echipamentelor pentru recepţionarea televiziunii digitale de către populaţia defavorizată va fi organizată după adoptarea actului normativ privind tranziţia la digital, care va fi discutat de Executiv în cursul săptămânii viitoare.

"Sper ca actul normativ să fie adoptat de Executiv săptămâna viitoare. După ce va intra în vigoare, vom demara şi procedurile de organizare a licitaţiei în vederea achiziţionării echipamentelor pentru recepţionarea programelor de televiziune în format digital de către populaţia defavorizată", a declarat ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Gabriel Sandu.

Potrivit proiectului de Hotărâre, Guvernul va susţine financiar populaţia defavorizată şi cu venituri la "limita sărăciei" în vederea achiziţionării echipamentelor pentru recepţionarea televiziunii digitale, în acest sens fiind necesară o sumă de circa 623 milioane lei. Astfel, Executivul urmăreşte subvenţionarea receptoarelor (set-top-box) prin care populaţia poate să aibă acces la programele televiziunii digitale.

Trecerea televiziunilor de la analogic la digital în România va începe în acest an, până la 1 august, urmând să se acorde prin licitaţie comparativă mai multe multiplexuri pentru transmisia a 14 televiziuni în format digital la nivel naţional.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.

Potrivit Documentului de politică şi strategie privind tranziţia de la televiziunea analogică la cea digitală şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional de strategie, în România există un număr de aproximativ 7,5 milioane de gospodării, cu un venit mediu bănesc de aproximativ 1.200 lei/ gospodărie. Dintre acestea, 1,5 milioane de gospodării sunt sub pragul de sărăcie, cu un venit lunar sub 450 de lei, iar 3,75 milioane de gospodării sunt deasupra pragului de sărăcie, dar sub nivelul salariului mediu pe economie (450 - 1.200 lei/ lună).

×
Subiecte în articol: IT