x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Adio E72! Nokia E6 preia conducerea

Adio E72! Nokia E6 preia conducerea

de Vali Blanaru    |    29 Iul 2011   •   21:00
Adio E72! Nokia E6 preia conducerea

Se ia un E72, se adauga un ecran tactil ultrasen­sibil, o memorie interna generoasa, Symbia­n-ul se combina cu Anna si se ambaleaza totul intr-o caroserie bine finisata din otel. Rezultatul, noul Nokia E6, aduce in prezent cel mai bun terminal de business al finlandezilor. E timpul sa uitati de E72 si sa faceti pasul catre E6.

Cand deschizi cutia, E6 pare copia lui E72, o teh­nica de marketing folosita in ultima perioada de Nokia pentru a lansa telefoane pe banda rulanta. Cu o memorie interna de 8 GB, E6 este livrat fara card de memorie si cu un pachet de dotari minime: un incarcator compact, un cablu microUSB si nelipsitul handsfree. Diferentele apar rand pe rand si sfarsesc prin a te cuceri iremediabil. E6 are 115,5 x 59 x 10,5 mm, cantareste 133 de grame, iar finisajul capacului bateriei din otel este impecabil. Disponibil doar in variantele alb, negru si argintiu, E6 este un aparat sobru, care urmareste AND-ul seriei E.

Ecranul tactil cu diagonala de 2,46 inchi, cu 16 milioane de culori, rezolutie VGA (640 x 480) ocupa aproape jumatate din fata telefonului. Ecranul are sensibilitate buna, iar functia de zoom se activeaza in galeria foto si pe internet atat prin dubluclick, cat si prin depar­ta­rea sau apropierea degetelor. Tasta de navigare se misca usor prin meniul telefonului si este foarte utila pentru folosirea internetului. Sub aceasta se afla tasta­tu­ra qwerty compacta cu care ne-am obisnuit deja pentru o co­mu­nicare rapida. Surpriza a venit din partea butonului care blo­chea­za ecranul. In afara de func­tia principala, daca este apasat in­delung, transforma blitul ca­me­rei foto in lanterna.

Telefonul se poate incarca si prin intermediul portului USB. Ba­teria surprinde si ea prin durata de viata estimata de Nokia la 672 de ore in stand-by si peste 14 ore de convorbiri. Pe perioada tes­te­lor, bateria a tinut doua zile si ju­matate, timp in care am folosit nonstop fie co­nexiunea WI-Fi, fie cea 3G, internetul, e-mail-ul, retelele sociale, editarea de documente si camera pentru fotografii sau filmulete. O imbunatatire considerabila fata de celelalte telefoane testate.

Serviciul e-mail functioneaza impecabil: a fost suficient sa introduc user si parola iar in-boxul mail-ului s-a umplut instant de mesaje!! Tri­miterea si receptionarea e-mail-urilor au func­tionat si ele ireprosabil, indiferent daca am fo­losit doar text sau am atasat documente, poze sau fil­me. Quickoffice poate vedea si edita do­cu­mente Word, Excel si PowerPoint, lucruri pe care oricum te astepti sa le faca un terminal business.

Nu in ultimul rand, Anna aduce Symbian prospetimea care incepuse sa ii lipseasca. Interfata este mult mai prietenoasa, iar browser-ul de internet a fost si el imbunatatit. Ecranul principal iti pune la dispozitie cinci in­terfete care se pot personaliza cu aplicatiile sau widge-turile favorite si printre care te poti plimba cu un simplu gest. Aplicatiile deschise se pot vizualiza integral si se pot inchide printr-un singur click direct de pe ecran. La capitolul conecti­vitate, E6 sta excelent, aparatul fiind dotat cu GPRS, EDGE, 3G cu HSPA, Bluetooth, USB versiunea 2.0.

Aparatul dispune de GPS incor­po­­rat in care se pot descarca gra­tuit hartile disponibile pe OVI Store, radio si, nu in ultimul rand, aplicatii de redare muzica. Camera de 8 MP are focusul fix si nu te lasa sa fii prea cretiv, dar atunci cand este folosita in modul video scoate ima­gini foarte clare.

La capitolul minusuri notam aplicatiile relativ limitate puse la dispozitie, pana in acest moment, de Ovi Store. Probabil aceasta pro­blema se va remedia o data cu trecerea timpului. Ar fi fost utila si o husa de protectie pentru telefon. Aceste neajunsuri sunt insa minore fata de performantele in­­registrate de E6. La un pret de 1.600 de lei fara abonament, E6 pare alegerea fireasca pentru cei care cauta un telefon pe care se pot baza pe termen lung.

Caseta tehnica:
● Dimensiune: 115,5 x 59 x 10,5 mm, 133 grame
● Ecran TFT, tactil fli capacitiv de 2,46 inchi
● Rezolutie: 1640 x 480 pixels, 16 milioane de culori
● Memorie interna: 18GB
● Frecventa de operare: GGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 , HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 850/900/1700/1900/2100
● Sistem de operare Symbian Anna OS
● Suport internet pentru HTML, XHTML MP, WML, CSS
● GPRS/EDGE clasa B, multislot clasa 33
● Aplicatii preincarcate: Mail for Exchange, Quickoffice dynamic premium, Adobe PDF reader, F-Secure Anti-theft for Mobile, Harti Ovi cu harti de navigatie gratuita prin GPS

×