x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget ANC, desfiinţată / Liviu Nistoran: "Sunt şomer!"

ANC, desfiinţată / Liviu Nistoran: "Sunt şomer!"

de Alexandru Radescu    |    12 Mar 2009   •   00:00

Guvernul a decis ieri desfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii şi înfiinţarea unei noi instituţii, ANCOM – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, care va funcţiona sub control parlamentar, cu o conducere numită de şeful statului.



"Sunt şomer!", ne-a declarat fostul şef al ANC, Liviu Nistoran, care îl vede ca preşedinte al noii instituţii pe Cătălin Marinescu, fost preşedinte al IGCTI (Inspectoratul General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei). De altfel, despre Marinescu s-a spus încă de la formarea noului Guvern că va fi numit preşedinte ANC.

De asemenea, Nistoran ne-a mai precizat că nu doreşte să pornească vreun process, aşa cum au făcut foşti preşedinţi ai arbitrului telecom, Ion Smeeianu şi Dan Georgescu.

Reorganizarea rapidă a instituţiei se face şi din cauza presiunilor din partea Comisiei Europene, care a lansat procedură de infringement la adresa României (încălcare a dreptului comunitar). Dialogul cu CE este coordonat, din partea Guvernului român, de Ministerul Comunicaţiilor.

Noua structură a arbitrului telecom, înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă, va prelua funcţia de reglementare în domeniu, precum şi cea de arbitru şi organ de decizie în soluţionarea litigiilor în care sunt implicaţi furnizorii de reţele şi servicii din domeniul comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale.

Agenţia va prelua temporar numărul de posturi şi personalul fostei Autorităţi Naţionale pentru Comunicaţii, iar după aprobarea noii structuri organizatorice, în termen de 90 de zile, va fi organizat un concurs pentru ocuparea posturilor vacante. Persoanele ale căror locuri de muncă vor fi desfiinţate urmează să fie concediate, potrivit proiectului OUG, citat de Mediafax.

Noua autoritate va administra şi gestiona resursele limitate din domeniul comunicaţiilor electronice, incluzând, dar fără a se limita la spectrul de frecvenţe radio, resursele de numerotaţie şi alte resurse tehnice asociate. (…) De asemenea, va asigura controlul pieţei echipamentelor radio şi a echipamentelor terminale de telecomunicaţii, urmând să monitorizeze şi benzile de frecvenţă radio cu utilizare neguvernamentală, acordă licenţele de utilizare a resurselor de numerotaţie, stabileşte şi încasează tarifele pentru emiterea licenţelor, acordă avizele tehnice, autorizaţiile de asignare a frecvenţelor radio şi autorizaţiile tehnice de funcţionare.

Salariul de bază al preşedintelui şi vicepreşedinţilor Autorităţii va fi stabilit la nivelul indemnizaţiei cuvenite funcţiei de ministru, în cazul preşedintelui, respectiv funcţiei de secretar de stat, în cazul vicepreşedinţilor. Preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii trebuie să fie cetăţeni români "cu o bună reputaţie" şi pregătire profesională şi cu o experienţă de cel puţin cinci ani în domeniul comunicaţiilor ori în domeniul juridic sau economic în general, să nu exercite alte funcţii publice sau private, cu excepţia celor didactice, să nu aibă menţiuni în cazierul judiciar, să nu deţină acţiuni sau părţi sociale, direct sau indirect, la societăţi comerciale cu activităţi în domeniu şi să nu facă parte din organele de conducere ale unor astfel de societăţi, să nu fie membri ai unui partid politic pe perioada exercitării mandatului.

Mandatul va avea o durată de şase ani şi poate înceta în situaţia imposibilităţii de îndeplinire a funcţiei mai mult de 120 de zile calendaristice consecutive dintr-un interval de 140 de zile, în caz de condamnare penală prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru care nu a intervenit reabilitarea; prin revocare în şedinţă comună a Camerelor Parlamentului, cu majoritatea voturilor deputaţilor şi senatorilor, la propunerea Birourilor Permanente ale celor două Camere; pe baza raportului comun al Comisiei de tehnologia informaţiei din Camera Deputaţilor şi a Comisiei economice a Senatului, dacă persoana în cauză nu mai îndeplineşte condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sau dacă se face vinovată de încălcări grave ale legislaţiei din domeniu.

×
Subiecte în articol: IT