x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Android, primul an în România: 50.000 de utilizatori

Android, primul an în România: 50.000 de utilizatori

de Alexandru Radescu    |    17 Noi 2010   •   14:59
Android, primul an în România: 50.000 de utilizatori

“În momentul de faţă sunt aproximativ 50.000 de utilizatori de Android în România iar numărul acestora creşte cu o viteză care ne uimeşte chiar şi pe noi”, a declarat Sorin Manea, Telecom Division Manager Samsung Electronics România. “Dacă ar fi să considerăm terminalele cu Android drept un canal media dedicat unui public cu venituri peste medie atunci ce companii nu şi-ar dori să îl utilizeze în comunicare?”, a adăugat oficialul companiei sud-coreene.

 Potrivit lui Karsten Wildberger, Chief Commercial Officer, Vodafone România, vânzările de smartphone (ca unităţi) reprezintă 10% din totalul de telefoane mobile vândute în România. Totuşi, în următoarele luni procentul ar putea ajunge la 20%. Pentru 2008, oficialii LG România estimau vânzări de 5 milioane telefoane mobile pe piaţa locală, iar pentru 2009 surse din piaţă vorbeau de 4 milioane unităţi.

 Pe de altă parte, platforma Android este instalată şi pe tablet PC. Primul astfel de gadget ajuns în România (lăsând deoparte hibridul Dell Streak) este Samsung Tab. Iar în perioada următoare va sosi pe piaţa locală şi Folio 100 de la Toshiba.

 Dar în “tabloul” succesului platformei open source Android în România trebuie să apară şi comunităţile de dezvoltatori software, precum şi competiţiile internaţionale sau locale organizate de mari companii telecom. În 2009 s-a remarcat Romanian Android Challenge, organizat de HTC iar pentru 2011, cei de la Ericsson au anunţat deja Application Awards, cu punct final 31 martie, anul următor. Aplicaţia propusă de echipele participante trebuie să aibă la bază platforma Android, web sau nativă, să folosească cel una dintre interfeţele de programare pentru aplicaţii puse la dispoziţie de Ericsson Labs.

×