x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Aplicaţii pentru MeeGo în noul centru software Intel de la Bucureşti

Aplicaţii pentru MeeGo în noul centru software Intel de la Bucureşti

de Alexandru Radescu    |    08 Noi 2010   •   00:00

Intel a deschis la Bucureşti un centru de cercetare şi dezvoltare software, primul proiect greenfield realizat de compania americană, pe acest domeniu, în Europa. Iniţial, programatorii români vor dezvolta aplicaţii pentru platforma open source MeeGo, rezultată în urma colaborării cu Nokia.

Pentru început, Intel angajează 25 de persoane la noul centru, o investiţie de câteva milioane de euro pentru următorii ani. Pe măsură ce se vor diversifica proiectele, numărul angajaţilor ar putea creşte şi de patru ori, după cum a precizat vicepreşedintelee Intel Software&Services Group, Kostas Katsohirakis. Un imobil dedicat centrului va exista de anul viitor, până atunci Intel folosind birouri temporare.

În luna februarie a acestui an, Intel şi Nokia au anunţat că îşi unifică platformele Moblin şi Maemo pentru a crea MeeGo. Este vorba despre o platformă software bazată pe Linux, care va rula pe numeroase arhitecturi hardware, incluzând, netbook-uri, tablet PC-uri, smartphone, sisteme de tip connected tv şi in-vehicle infotainment. Câteva săptămâni mai târziu, Intel şi Orange au anunţat un acord strategic pentru a oferi servicii Orange multimedia pe mai multe dispozitive bazate pe procesorul Atom şi platforma software, MeeGo.

În toamna anului trecut, Nokia a lansat primul smartphone cu Maemo, N900.

Despre Maemo se zvonea că ar urma să înlocuiască "bătrânul" sistem de operare Symbian, incapabil să reziste competiţiei smartphone cu Android sau iOS. O dată cu dezvoltarea MeeGo şi prin seria de parteneriate încheiate de cele două companii, soarta lui Symbian ar putea fi pecetluită în anul care vine.

×
Subiecte în articol: IT