x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atacurile cibernetice, motiv de ceartă între Rusia şi SUA

Atacurile cibernetice, motiv de ceartă între Rusia şi SUA

de Cristian Ionescu    |    28 Iun 2009   •   00:00

Statele Unite şi Rusia se află într-o dispută majoră privind modalitatea de luptă împotriva ameninţărilor tot mai mari ale atacurilor cibernetice, care pot afecta grav sistemele informatice şi Internetul.



Rusia este în favoarea unui tratat internaţional, similar celor negociate în legătură cu armele chimice, şi a promovat această abordare în repetate rânduri în cursul acestui an.

Statele Unite insistă asupra unei cooperări sporite între organizaţiile pentru aplicarea legii, apreciind că aceasta poate spori siguranţa spaţiului cibernetic împotriva intruziunilor criminale, dar şi împotriva unor campanii militare.

Orice acord privind spaţiul cibernetic prezintă dificultăţi speciale pentru că implică subiecte precum cenzura pe Internet, suveranitatea şi persoane care nu pot face obiectul unui tratat. Potrivit oficialilor americani, dezacordul privind modul de abordare a problemei a împiedicat cooperarea poliţienească internaţională, având în vedere şi faptul că o proporţie semnificativă a atacurilor împotriva reţelelor americane provine din China şi Rusia.

Tema urmează să fie abordată în timpul vizitei de săptămâna viitoare a preşedintelui american Barack Obama la Moscova, precum şi la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite din noiembrie, potrivit unui înalt oficial din Departamentul de Stat. Cele două părţi sunt de acord că spaţiul cibernetic prezintă tot mai multe pericole şi riscuri, însă cele două state au viziuni diferite despre modul de contracarare a acestora.

Oficiali din Departamentul de Stat prezintă drept model al îmbunătăţirii securităţii informatice Convenţia privind Criminalitatea Cibernetică a Consiliului Europei, intrată în vigoare în 2004 şi semnată de 22 de ţări, inclusiv de Statele Unite, dar nu de Rusia sau China. Rusia are însă obiecţii, deoarece convenţia permite poliţiei să deschidă anchete în baza suspiciunilor privind comiterea unei infracţiuni cibernetice de pe teritoriul altei ţări, fără a informa mai întâi autorităţile locale şi încălcând astfel ideea tradiţională de suveranitate.

×
Subiecte în articol: IT