x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Atenție la mesaje tragice pe Facebook. Recomandări pentru utilizatori

Atenție la mesaje tragice pe Facebook. Recomandări pentru utilizatori

de Redacția Jurnalul    |    02 Aug 2023   •   15:15
Atenție la mesaje tragice pe Facebook. Recomandări pentru utilizatori
Sursa foto: Hepta

Utilizatorii unei rețele sociale sunt expuși unei noi metode de înșelătorie a infractorilor virtuali.

O nouă înșelătorie pe Facebook duce la conturi compromise: ”Tocmai a murit într-un accident”

Diferite mesaje îi atrag pe cei care au conturi pe platrofmele de socializare iar dacă aceștia dau click pe astfel de link-uri ajung la site-uri malițioase ori frauduloase sau la  articole sau clipuri video care sporesc artificial audiența, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

”Un astfel de caz a fost prezentat săptămâna trecută de către CyberM.ro: atacatorii se foloseau de conturi compromise pentru a lansa mesaje false cu un caracter tragic, în care anunțau moartea anumitor persoane în urma unor accidente.

Ținta principala a atacatorilor era, evident, stârnirea curiozității sau panicarea utilizatorilor pentru a face click pe link, cu scopul de a afla mai multe detalii.

La o primă analiză, utilizatori din România care accesau acel link erau redirecționați către un clip pe Youtube, ceea ce arată ca un #hoax. Este însă posibil ca în alte cazuri similare utilizatorul să fie redirecționat către conținut malițios”, transmite DNSC, pe Facebook.

Recomandări

Utilizatorii de social media pot raporta astfel de postări pe rețeaua socială. 

”Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online

Raportați astfel de postări pentru SCAM sau SPAM către rețeaua socială

Restricționați publicarea automată pe profil a postărilor în care sunteți etichetați de către prieteni sau cunoștințe pe social media. Activați posibilitatea moderării etichetărilor

Evitați accesarea link-urilor din postări cu conținut alarmant, chiar dacă recunoașteți contul și contactați persoana care a publicat informația pentru validare, pe un canal diferit de comunicare

Nu instalați programe sau aplicații, nu vă abonați la servicii și nu furnizați date personale, de autentificare sau de card, în urma accesării unor astfel de link-uri”, precizează DNSC.

De asemenea, utilizatorii pot să acceseze sigurantaonline.ro pentru a îmnvăța să identifice și să evite fraudele din mediul online.

×
Subiecte în articol: facebook inselatorie dnsc internet online