Instituţiile publice din România care utilizează terminale ce rulează sistemul de operare Microsoft Windows XP SP3 trebuie să elaboreze “Auditul de securitate informatică”, se menţionează în Ghidul orientativ privind recomandările de securitate la nivelul instituţiilor publice pentru protecţia informaţiilor, publicat pe site-ul Ministerului Societăţii Informaţionale.
Potrivit documentului, Auditul “examinează starea actuală a infrastructurilor din punct de vedere al îndeplinirii recomandărilor şi trebuie realizat de către structurile specializate ale statului în strânsă colaborare cu responsabilii din domeniu”.
De asemenea, pentru preîntâmpinarea problemelor de securitate a sistemelor, MSI recomandă actualizarea permanentă şi în mod automat a aplicaţiilor instalate pe terminalele care rulează Windows XP.
În plus, trebuie să se aibă în vedere instalarea de soluţii antivirus eficiente şi actualizarea periodică (update) a acestora de fiecare dată când producătorul soluţiei antivirus publică versiuni noi.
Gigantul Microsoft a anunţat că, începând cu data de 8 aprilie 2014, asistenţa tehnică pentru Windows XP nu va mai fi disponibilă, inclusiv actualizările automate care ajută la protejarea PC-ului.
Utilizatorii existenţi de Microsoft Security Essentials vor primi în continuare actualizări de semnături anti-malware pe o perioadă limitată.
Suportul tehnic oferit de Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP a constat în principal în actualizarea acestuia prin oferirea via Internet a unor programe (patch-uri) care corectează anumite probleme de securitate semnalate sau depistate.
'În acest moment nu există niciun fel de problemă deosebită la nivel naţional. Politicile de securitate sunt implementate şi actualizate periodic de către toate institutiile publice, motiv pentru care, odată cu încetarea suportului Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP, nu există niciun pericol real suplimentar şi imediat pentru securitatea informaţiilor aflate în gestiunea instituţiilor publice. Ameninţările şi riscurile asociate acestora sunt nesemnificative prin prisma magnitudinii şi a probabilităţilor scăzute', menţionează MSI.