x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget "Bai, care mi-a furat iar jocurile?"

"Bai, care mi-a furat iar jocurile?"

10 Noi 2004   •   00:00

Creatorii de jocuri se plang ca produsele lor sunt furate chiar inainte de a fi lansate pe piata. Desi un joc "tare" ii costa pe producatori cateva milioane de dolari, poate fi descarcat gratis de pe Internet cu mult inainte de lansarea oficiala.

CRISTIAN IONITA

Desi a fost lansat abia ieri, mult-asteptatul Halo 2 putea fi cumparat de pe eBay inca de saptamana trecuta. "Baietii" cereau pe el vreo 265 de dolari, inainte ca administratorii site-ului sa-i descopere si sa le desfiinteze anuntul. La magazin, cu licenta, Halo 2 ar trebui sa coste in jur de 55 de dolari SUA. O varianta in limba franceza a aceluiasi Halo 2 putea fi descarcata gratis de pe Internet. Evident, cei de la Bungie Studios (parte a grupului Microsoft) au vazut rosu in fata ochilor. Au muncit vreo trei ani, pentru ca cineva sa le scoata jocul pe piata inainte.

FENOMEN. Din pacate, Halo 2 nu e un caz singular. Cu cat fanii sunt mai nerabdatori inainte de lansarea unui joc, cu atat cresc sansele ca acesta sa fie piratat inainte de lansarea oficiala, explica Douglas Lowenstein, presedintele Entertainment Software Association (asociatia companiilor care creeaza software pentru divertisment). In prezent, Microsoft inca mai face anchete interne pentru depistarea celor care au vandut jocul strainilor.

PRINS. Desi unii ar spune ca se cauta acul in carul cu fan, uneori cercetarile dau rezultate. FBI a arestat deja un barbat german banuit ca ar avea legatura cu furtul codului sursa al jocului Half Life, ajuns si acesta pe Internet in urma cu un an. Half Life 2 ar trebui sa ajunga in magazine pe 16 noiembrie.

Aceeasi soarta a avut-o si versiunea pentru PlayStation2 a jocului "Grand Theft Auto: San Andreas". Aceasta a fost lansata oficial pe 26 octombrie, dar putea fi descarcata de pe Internet cu o saptamana inainte.

PIRATII DOOM
La inceputul lunii august, o varianta pirat a lui Doom 3 putea fi descarcata de pe Internet cu cateva zile inainte de lansarea sa oficiala. Specialistii estimau ca intr-o singura zi s-au descarcat in jur de 50.000 de copii ilegale ale jocului, in conditiile in care o versiune originala costa vreo 55 de dolari. Pana sa scoata Doom 3 pe piata, idSoftware (producatorul jocului) a cheltuit in jur de 20 de milioane de dolari, iar programatorii au muncit vreo patru ani.

Oricum, nu va faceti griji ca cineva ar putea da faliment din cauza piratilor, jocurile bune se vand in cateva milioane de exemplare fiecare.

×
Subiecte în articol: IT