x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget BUCURIA ROMÂNULUI: Reducere drastică a tarifelor telecom impusă de ANCOM

BUCURIA ROMÂNULUI: Reducere drastică a tarifelor telecom impusă de ANCOM

de Alexandru Radescu    |    29 Aug 2013   •   15:10
BUCURIA ROMÂNULUI: Reducere drastică a tarifelor telecom impusă de ANCOM

Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii impune tututor operatorilor o nouă reducere a tarifelor de interconectare, un detaliu cheie în preţul final al apelurilor telecom. Astfel, ANCOM propune ca de la 1 ianuarie 2014 tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe să scadă de la 0,67 eurocenţi/minut la 0,15 eurocenţi/minut, iar tariful maxim pentru terminarea apelurilor la puncte mobile de la 3,07 eurocenţi la 0,86 eurocenţi/minut.

Tariful de terminare reprezintă preţul plătit pe piaţa de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului în reţeaua căruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Întrucât acest preţ se regăseşte în tariful perceput utilizatorului final care iniţiază apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive în raport cu costurile furnizării eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenţa la nivelul pieţei de telefonie şi denaturează comportamentul de consum al utilizatorilor.

„Tarifele de interconectare rămân cheia competiţiei în telecom. Pe piaţa de terminare fiecare operator are un monopol natural şi de aceea este nevoie să reglementăm aceste tarife, iar datele din piaţă demonstrează că nivelurile stabilite de ANCOM în ultimii 10 ani au stimulat concurenţa, inovaţia şi investiţiile în piaţa de comunicaţii din România. Sub presiunea concurenţei, tarifele medii pentru apeluri au scăzut de 7 ori, iar consumul a crescut exponenţial”, a declarat azi Cătălin Marinescu, preşedintele arbitrului telecom.

Dacă aceste măsuri sunt o veste excelentă pentru toţi clienţii serviciilor de telefonie, nu acelaşi lucru se poate spune despre operatori. Alături de tarifele de interconectare, operatorii au mai fost „loviţi” şi la tarifele de roaming în UE, acolo unde Comisia Europeană aplică politici drastice de diminuare, până la eliminarea completă.


 


 


 


 


 

×