x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Business - Esticii vor softul romanesc

Business - Esticii vor softul romanesc

de Alexandru Radescu    |    25 Apr 2007   •   00:00
Business - Esticii vor softul romanesc

In noul context politico-economic al Romaniei, industria de IT trece printr-o perioadă de graţie. Potrivit IDC, potenţialul de creştere a pieţei software şi servicii IT din Romania este cel mai mare din regiune, iar analiştii PAC spun că printre companiile interesate să cumpere pe piaţa romanească se află numeroase firme din Europa de Est.

Softul şi serviciile IT ocupă 30% din această piaţă, restul fiind ocupat de segmentul hardware. "Pană in 2009, piaţa it se va apropia de două miliarde de dolari in creştere cu peste 600 milioane de dolari faţă de 2006", a arătat Călin Mirea, analist IDC Romania. In Bucureşti, cheltuielile IT pe cap de locuitor se apropie de media europeană, 600 de euro, in timp ce media din Romania este de 40 euro, a spus ieri Liviu Drăgan, preşedintele ANIS.

ACHIZIŢII. In ceea ce priveste situaţia postaderare, pe piaţa de IT, 90% dintre companiile de soft şi servicii informatice din Romania au patroni care doresc să vandă parţial sau total firmele deţinute, a declarat Eugen Schwab-Chesaru, managing partner Pierre Audoin Consultants Romania. Potrivit analistului PAC, majoritatea celor care vor să vandă nu se simt motivaţi să rămană in noua structură după vanzare. In 80% din situaţii, motivul este direct sau indirect teama cu privire la noul mediu de business şi piaţa forţei de muncă din Romania integrată in UE.

"In funcţie de necesităţile de finantare ale fiecăreia, antreprenorii sunt dispuşi să cedeze o parte din acţiuni sau părţi sociale in schimbul unor fluxuri de capital sau, de ce nu, să facă un exit total din afacere", a declarat pentru Jurnalul Naţional Radu Georgescu, CEO Gecad. "In particular, fiecare acţionariat trebuie să-şi evalueze caştigurile pe care le poate realiza fără suplimentare de capital, faţă de caştigurile potenţiale pe care le poate obţine in situaţia in care ar dispune de bani mai mulţi pentru creşterea pieţei/produsului".

Potrivit lui Chesaru, pană in 2010, in Romania vor avea loc fuziuni şi achiziţii prin tranzacţii cu acţiuni sau părţi sociale ale unor firme din domeniu de peste 50 de milioane de euro.

×
Subiecte în articol: IT romania