x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Calculatorul merge la Ateneu

Calculatorul merge la Ateneu

19 Aug 2004   •   00:00

Cercetatorii francezi si britanici au dezvoltat un program de calculator capabil sa "raspunda" unui muzician in timpul interpretarii unei melodii. Profesorii implicati in proiect spun ca ar fi ceva asemanator cu situatia in care computerul joaca o partida de sah cu un om la un concurs cu public.

ALEXANDRA RADESCU

Imaginati-va un concert de muzica clasica, in care o parte din instrumentisti nu are frac, ci doar carcase nu prea stralucitoare! Nu e vorba de roboti si nici nu preluam o discutie de pe vreun forum de specialitate. Este proiectul la care au lucrat cercetatori francezi si britanici, urmarindu-se "reactia" unui computer la interpretarea unei melodii. Punctul culminant al proiectului aflat acum in derulare la o universitate din Marea Britanie este un album muzical care va fi lansat anul viitor. Evenimentul va fi insotit de un concert sustinut de un violoncelist acompaniat de calculator si va avea loc la Londra, dupa cum se arata intr-un material CNN.com.

DUET CU COMPUTER. Experimentul se deruleaza in prezent la Brunel University, fiind dezvoltat de profesori si cercetatori in muzica. Seful echipei de cercetatori, Peter Wiegold, este mandru ca soft-ul elaborat de echipa sa a fost deja preluat si de alte universitati din tara. "Programul nostru muzical se aseamana cu programele folosite de chitaristi atunci cand se acompaniaza, dar softul nostru este mult mai viu si dinamic", a declarat reporterilor CNN Peter Wiegold. In continuare, cercetatorul Wiegold a mai spus ca scopul final al proiectului este acela de a programa un calculator sa interpreteze partea instrumentala la fel de bine ca un muzician.

EXPERIMENT CU VIOLONCEL. In vederea primului concert experimental, la universitate a fost adus un violoncelist, Matthew Barley. Acesta munceste la un repertoriu care va fi sustinut de un violoncel si de calculatorul care va fi dotat cu soft-ul respectiv. De fapt, parintii programului se afla in Franta, la Paris. Este vorba de Institutul de Cercetare in Acustica si Muzica (IRCAM), britanicii avand rolul de a fi preluat si dezvoltat proiectul. Dupa cum spune echipa de la Brunel University, gratie soft-ului ai impresia ca, in timpul duetului, violoncelul ar fi sustinut de alte 30 de asemenea instrumente, programul avand si proprietatea de a "multiplica" sunetul.

"Este o senzatie extraordinara, unica, pentru ca, pana in momentul de fata, soft-urile de acest gen erau "unidimensionale", a mai declarat cercetatorul Wiegold. Datorita faptului ca a crescut viteza de operare a computerelor, ineditul "partener" muzical va "raspunde" instantaneu si, mai ales, o va face intr-un mod surprinzator, cum poate ca instrumentistul nu s-ar fi asteptat, cred profesorii implicati in proiect. "Totusi, nu cred ca un computer va inlocui vreodata muzicianul, dar sper ca se vor realiza lucruri frumoase prin combinatia dintre arta si stiinta", a conchis cercetatorul Peter Wiegold.

Desi este entuziasmat de concertul pe care il va sustine, Barley cunoaste limitarea pe care o impune calculatorul: "Nu o sa reusesti niciodata sa recreezi ceea ce a facut omul. Ceea ce poti totusi este sa aduci computerul in ecuatie si sa vezi ceea ce se va intampla."
×
Subiecte în articol: IT