x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Calendar IT&C/2013: Un sezon de confirmări şi evoluţii

Calendar IT&C/2013: Un sezon de confirmări şi evoluţii

de Alexandru Radescu    |    27 Dec 2012   •   19:04
Calendar IT&C/2013: Un sezon de confirmări şi evoluţii
Sursa foto: Tom Maelsa

Predicţiile pentru piaţa IT&C nu indică vreo revoluţie în aşteptare. Se merge pe confirmări şi evoluţii. Cu un numitor comun de largă respiraţie, cuprinzând tehnologiile 3D (cu şi fără ochelari), rezoluţia 4K/8K la televizoare de mari dimensiuni (80 de inci sau mai mari), smartphone LTE/4G şi ecran de 5 inci (diagonala vedetă), putere reală de computing. Iar despre iPhone 6...timp liber de imaginaţie până prin toamnă.

Consumer Electronics Show – Las Vegas (8-11 ianuarie)

Cea mai importantă expoziţie a electronicelor de consum pentru că “deschide anul”. Trasează tendinţele pentru 2013 sau confirmă tehnologii care doar au testat piaţa în anul care se încheie. Dar care sunt aşteptările şi care ar putea fi vedetele ediţiei cu numărul 47? Fără îndoială, marile standuri vor ridica câte un puzzle (cel puţin) în gama televizoarelor. Pe de-o parte, televizoarele 4K/Quad Full HD (3.840 x 2.160 pixeli), dar şi 8K, cu diagonale mari şi modelele 3D care permit vizionarea conţinutului tridimensional fără ochelari. Pe de altă parte, o nouă tentativă din partea gigantului Google a se impune în această lume. De altfel, partenerii coreeni de la LG deja au anunţat o serie de modele Google Tv, gata de bătălia pentru ocuparea de loc fruntaş la întrecerea Smart Tv-uri. Să nu uităm însă dictonul “frica păzeşte pepenii”. Se traduce aici prin: Apple Tv ar putea avea startul în luna martie, odată cu evenimentul tradiţional MacWorld (31 ianuarie- 2 februarie). Ocazie cu care un nou model iPad o să fie prezentat sau chiar două, dacă se confirmă şi zvonurile cu...noul iPad Mini.
Dinspre industria IT, computingul şi mobilitatea vor afişa la CES 2013 o nouă serie de laptopuri/ultrabook-uri cu Windows 8, acest nou sistem de operare despre care Microsoft spune că trebuie să ne rezervăm vreo două săptămâni ca să ne obişnuim cu el. Fireşte, vor fi acolo şi tabletele cu Windows 8, cu modele şi de la producători consacraţi în lumea GSM, fără să ne lipsim de un nou val de tablet PC sub Android.

Mobile World Congress – Barcelona (25-28 februarie)

Singura expoziţie din Europa a industriei de telecomunicaţii, dar şi cel mai mare eveniment de profil din lume. Peste 1.500 de expozanţi anunţaţi pentru ediţia din 2013, conferinţe zilnice susţinute de cei mai importanti CEO din uriaşul business global de comunicaţii (celebrele momente cu “Keynote Speakers”). În ceea ce priveşte noile terminale, cu siguranţă că Europa nu îşi mai permite un an de “pauză” în comunicaţiile 4G. Aşa că trebuie să ne aşteptăm la o avalanşă de smartphone-uri LTE/4G, tehnologie care şi-a făcut apariţia şi în România, în ultima parte a anului, prin intermediul Vodafone şi Orange. Continuă evoluţia (în mărime şi rezoluţie) a ecranului. Analiştii preconizează cel puţin un model de smartphone cu display de 5 inci (12,7 cm) şi procesor quad-core pe la toate standurile care se respectă. Dar oare le vom şi rula?
De asemenea, MWC 2013 va pune accent şi pe tehnologia NFC (near field communication). Comunicaţii wireless, de la mică distanţă, printr-un cip încorporat în smartphone. Scopul principal: plăţile. Micro-plăţi dintr-un “portofel” electronic, cu colaborarea băncilor şi a emitenţilor de carduri.
Se anunţă o mişcare interesantă şi din partea Intel, cu o platformă nouă bazată pe procesoare Atom. Ar fi o (nouă) disperată încercare de a prinde un loc pe această piaţă, după eşecul cu platforma Medfield.

CeBIT – Hanovra (5-9 martie)

Chiar dacă nu se mai bucură de “puhoiul” de vizitatori din alte vremuri (cânva anunţa cu mândrie 700.000 de musafiri), marele târg de IT este acum structura pe mai multe secţiuni: Lab, Life, Gov şi Pro. Tema centrală a ediţiei din acest an este “Shareconomy”, prin care se marchează deplasarea lumii digitalizate de la “a deţine” la “share” şi “cloud”.

Computex – Taipei (4-8 iunie)

Cel mai important târg de tehnologie din Asia, un echivalent pentru CeBIT-ul euro¬pean, dar fără să neglijeze anumite segmente din electronicele de consum. Printre cele mai căutate produse, în secţiunile dedicate roboticii. Nu atât cea industrială, cât cea din zona “gadget”. Sau animale de companie...

IFA – Berlin (6-11 septembrie)

Venerabilul târg de tehnologie din Europa, ajuns la ediţia cu numărul 53. Peste 240.000 de vizitatori la ediţia de anul trecut şi o valoare a comenzilor plasate de 3,8 miliarde de euro.  Fără îndoială, evenimentul-cheie pentru întreaga industrie IT&C. Cumpărăturile din ultimul trimestru al anului, cel mai important, se bazează pe produsele expuse la expoziţia din Capitala Germaniei. Ediţia din 2012 a cunoscut o adevărată explozie a electrocasnicelor, ba chiar a utilărilor complete dintr-o bucătărie inteligentă, devenind astfel certitudine şi pentru ediţia din 2013. Prea devreme pentru a vorbi/intui vedete ale expoziţiei, dar cu siguranţă că după primul semestru vom şti la ce să ne aşteptăm.

×